Home BoekvandeWeek ‘De Overblijfvader’ van Henk Rijks

‘De Overblijfvader’ van Henk Rijks

1

32 De Overblijfvader is fris en verrassend. Nog voor je aan de eerste zin van de roman bent begonnen, ontlokt het al een glimlach op je gezicht bij het lezen van de volgende woorden: ‘Elke gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen, plaatsen of entiteiten is met opzet door de auteur aangebracht. Maar wees gerust, dit boek gaat niet over u.’

Tonk van Lexmond woont op een ranch in Ecuador en zit goed in de slappe was. Op een nacht komt er een noodlottig telefoontje uit Nederland. Zijn ex-vrouw is verongelukt. Hij moet naar Nederland komen om de zorg voor hun elfjarige tweeling op zich te nemen. Weer een glimlach op het gezicht bij de volgende zinnen: “\’Ik zak niet door de grond, sta ook niet verstijfd, noch begin ik ongecontroleerd te trillen zoals je in slechte boeken wel eens leest. In plaats daarvan bereid ik me voor om de klap op te vangen.’ Rijks neemt onverwacht een meta-niveau aan om zijn overpeinzingen als schrijver met de lezer te delen. Origineel!

Het verhaal is onderhoudend en boeit door verschillende vraagstukken. Hoe reageren zoons die hun vader vijf jaar niet hebben gezien? Hoe ervaar je Nederland als je na vijf jaar terugkomt? (‘De HEMA is veranderd, ik kan er niet precies de vinger op leggen, maar het lijkt of de formule niet meer klopt’). Hoe is het om – via huis, computer, school, sportclubs – in het het leven van je ex te stappen die er zelf niet meer is? Hoe is het om je een vreemde eend te voelen in een land waar je je niet meer thuis voelt? Tonk ontmoet een andere buitenstaander met wie hij een bijzondere klik heeft.
Het liefst nam hij zijn jongens zo snel mogelijk mee naar Ecuador, maar dat gaat zo maar niet…

Laat je verrassen, en LEES deze roman. Uiterst geschikt voor in de vakantiekoffer!

_____

De overblijfvader is geschreven door Henk Rijks,
verschenen bij uitgeverij Pluim
Emilie Franse is boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel Roeterseiland, Roetersstraat 41

 

1 REACTIE