Home Overzicht De Passenger Terminal Amsterdam staat in de weg

De Passenger Terminal Amsterdam staat in de weg

0
Passenger Terminal Amsterdam moet worden verplaatst om de Javabrug mogelijk te maken.

De Passenger Terminal Amsterdam (PTA) die in 2000 is geopend moet verdwijnen. Het gebouw, dat staat naast Muziekgebouw aan ’t IJ en het Mövenpick hotel, staat in de weg voor de plannen van de gemeente. Door de aanleg van een fiets- en voetgangersbrug tussen het Java-eiland en Noord kunnen grote cruiseschepen niet meer naar de terminal.

Verplaatsing van de terminal lijkt al een gelopen zaak te zijn omdat de gemeenteraad al heeft besloten de Javabrug aan te leggen. Die is onbereikbaar voor grote cruiseschepen als de Sprong gerealiseerd is. Extra argument is dat steeds meer en steeds grotere cruiseschepen naar Amsterdam komen en dit kan de huidige terminal niet aan. Ook denkt de gemeente de drukte in de stad beter te kunnen spreiden door de terminal te naar de rand van de stad te verplaatsen.

Naar de rand van de stad
De Coenhaven en de Achtersluispolder (bij Pakhuis de Vrede) in Zaanstad zijn de mogelijke locaties waar een nieuwe terminal kan worden gebouwd. Voor Zaanstad is het voordeel dat cruiseschepen veel passagiers brengen die wat te besteden hebben. Momenteel wordt onderzoek gedaan naar de  manier waarop een terminal op een van die locaties ingepast kan worden. Ook de ruimtelijke, verkeerskundige, financiële en milieueffecten worden onderzocht.

€ 100 miljoen inkomsten
Nu ligt de Passanger Terminal nog ideaal voor een bezoek aan de binnenstad. De Dam ligt immers op nog geen half uur lopen van de terminal. Dat levert de stad rond de €100 miljoen aan inkomsten op. Het is nog onduidelijk hoe de 280.000 passagiers van de cruiseschepen, die jaarlijks naar de Amsterdam komen, straks de stad kunnen bezoeken als het schip in de Coenhaven of in Zaanstad ligt.

Inloopavond
In december besluit de gemeente welke van de twee locaties het meest geschikt is. Die optie wordt vervolgens verder uitgewerkt. Gedurende dit proces is er nog mogelijkheid om mee te praten. Op woensdag 1 november is er van 18.00 tot 21.00 uur een inloopavond over de verplaatsing in de Passenger Terminal Amsterdam aan de Piet Heinkade 27. Medewerkers van de gemeenten Amsterdam en Zaanstad, het Havenbedrijf en de PTA zijn aanwezig.