Home Overzicht De programma’s voor het komende seizoen vliegen je al om de oren

De programma’s voor het komende seizoen vliegen je al om de oren

0
Concert in de NedPHO-Koepel.

Het is pas februari, maar de culturele programma’s voor het seizoen 2018/2019 vliegen je al om de oren. Ook het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest presenteerde het programma voor komende seizoen. Met veel hoogtepunten.

Het orkest is te horen in verschillende concertzalen in Oost zoals Muziekgebouw aan ‘IJ en de Stopera. En natuurlijk in het Concertgebouw. Maar gedurende het komende seizoen zal ook regelmatig iets te beleven zijn in de NedPHO-Koepel in de Obistraat. Hoogtepunten in het komende seizoen zijn de gigantische uitvoering van Symfonie nr. 8 van Mahler, chef-dirigent Marc Albrecht met zijn allereerste Matthäus-Passion, het jubileum van het Anton Kersjes Fonds en de reprise van Stars Wars in Het Concertgebouw.

Interessante solisten
Pianist Dejan Lazić opent het seizoen met het populaire Pianoconcert nr. 2 van Rachmaninoff. Andere pianisten dit seizoen zijn onder meer de zussen Katia en Marielle Labèque en de broers Arthur en Lucas Jussen. Op viool kijken we uit naar de komst van Tosca Opdam die de wereldpremière speelt van North Atlantic Light, het tweede vioolconcert van de veel gespeelde Nederlandse componist Robin de Raaff. Op cello maakt BBC Young Musician of the Year Sheku Kanneh-Mason zijn debuut in Het Concertgebouw met Celloconcert in C van Haydn.

Chef-dirigent Marc Albrecht
Chef-dirigent Marc Albrecht leidt het Nederlands Philharmonisch Orkest door De Vuurvogel van Stravinsky, ontfermt zich over Die Seejungfrau van Zemlinsky en dirigeert voor het eerst de Matthäus-Passion van Bach. Uiteraard ontbreken Bruckner en Mahler niet dit seizoen. Van Bruckner staat Symfonie nr. 7 op het programma en van Mahler Symfonie nr. 8, oftewel Sinfonie der Tausend, waarin hij meer dan 400 musici moet leiden. Om de extra kosten van deze gigantische uitvoering te dekken, werd vorig jaar een succesvolle crowdfunding- en fondsenwervingscampagne gestart, waarmee ruim 120.000 euro werd opgehaald.

Nederlands Kamerorkest
Het Nederlands Kamerorkest is het andere orkest dat zijn thuis heeft in de NedPHO-Koepel. Dit orkest begint het seizoen met Tsjaikovski. In het Concertgebouw spelen zij zijn Souvenir d’un lieu cher en Souvenir de Florence. In januari 2019 speelt het Kamerorkest de allerlaatste symfonie van Mozart: de Jupitersymfonie. Een ander hoogtepunt is Le carnaval des animaux van Saint-Saëns, met Midas Dekkers als verteller.

Concertzaal Paradiso
Het Nederlands Kamerorkest staat – naast de bekende klassieke concertpodia – ook in het nieuwe seizoen weer in Paradiso. In oktober speelt het orkest Tsjaikovski in Paradiso en in maart staat Mahler in Paradiso op het programma. Daarnaast spelen musici van beide orkesten de kindervoorstelling Pluk van de Petteflet in de poptempel in Amsterdam.

Jubileum Anton Kersjes Fonds
Het Kersjes Fonds bestaat 25 jaar. En bij dat jubileum mag het Nederlands Philharmonisch Orkest natuurlijk niet ontbreken. Dirigent Anton Kersjes was tenslotte jarenlang dirigent van het Amsterdams Philharmonisch Orkest, het ensemble waar het Nederlands Philharmonisch Orkest deels uit voortkomt. Het fonds maakt zich hard voor veelbelovende musici en geeft, naast de Kersjes Prijs, beurzen aan talentvolle jonge dirigenten en violisten.

Vol opera-programma
Het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest is de vaste orkestpartner van De Nationale Opera. Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt Jenůfa van Janáček (oktober ’18), Oedipe van Enescu (december ’18), Porgy and Bess van Gershwin (januari ’19) en Tannhäuser van Wagner (april ’19). Het Nederlands Kamerorkest is te horen met Die Zauberflöte van Mozart (september ’18), Il barbiere di Siviglia van Rossini (november ’18) en Caruso a Cuba van Hamel (maart ’19).

De serieverkoop voor het nieuwe seizoen is inmiddels begonnen. De losse kaartverkoop begint op 1 juni.

Check de seizoensbrochureE