Amsterdam is een super stad. Wonen in Oost is super. Maar, hoe groot is Amsterdam Oost eigenlijk, hoe is Amsterdam Oost ontstaan? In de lessen SuperStad leren kinderen over de architectuur in hun stadsdeel en ontwerpen ze samen een toekomstige droomstad.
Tekst Wendeline Thole | Foto Gerald Maurice
Kunstdocent Gerald Maurice laat kinderen beter kijken naar de bebouwde omgeving. Ze gaan beseffen dat elke stad, dus ook Amsterdam, tot stand is gekomen door beslissingen van architecten. Een stad is voortdurend in beweging en daar heb je zelf invloed op.
Ze leren hoe gebouwen door hun uiterlijke verschijning een bepaalde indruk op ons proberen te maken, zoals bijvoorbeeld de Rembrandttoren. Ze zien hoe verschillende architecten aan Steigereiland ‘bouwen’. Foto’s van bekende en minder bekende gebouwen uit Amsterdam Oost dienen als inspiratie. Van Amsterdamse School juweeltjes in de Transvaalbuurt tot en met de zelfbouwkavels en waterwoningen op IJburg. Van het ontwikkelingsgebied de Cruquiuskade tot de revolutionaire stedenbouw van het Oostelijk Havengebied.
Waar hebben de architecten naar gekeken? Vorm, kleur, lijnenspel en ruimtelijke constructies komen aan de orde. Daarna praten kinderen over hun droomstad. Hoe ziet die stad eruit? Waar is die stad? Zwevend in de lucht, gebouwd op Mars of op ‘de plastic soep’? Hoe verplaatsen de bewoners zich? Hoe komt de stad aan energie?
De leerlingen maken een stedenbouwkundig plan en ontwerpen huizen, kantoren, dansscholen, bruggen en tunnels. Ze werken met metaal, kunststof en karton. De lessen gaan over: creativiteit, (duurzame) oplossingen zoeken, samenwerken en doorzetten. Tegelijkertijd leren de kinderen met allerlei gereedschappen omgaan: stanleymessen worden gewoon gebruikt.
Kunstdocent Gerald werk al geruime tijd in het basisonderwijs en ziet dat de interesse voor wetenschap en techniek al vaak op jonge leeftijd wordt bepaald. Het project SuperStad bevindt zich op het raakvlak van kunst en techniek. Kinderen krijgen de vrijheid om te experimenteren. En daar gebeuren spannende dingen. Na afloop van de lessen worden de Super Steden op school geëxposeerd. Ouders en kinderen dromen verder weg in deze fantasiebouwwerken. Wie wil hier nu later niet wonen!!
Check www.derodeloperopschool.nl

Verhalen uit het Kinderschrijfcafé
Toen jij er nog niet was
Aan de baby van Renee. Lieve baby: Ik heb een paar leuke tips voor jou.
Tip 1: Ruim nooit je kamer op.
Tip 2: Game zolang je zelf wilt!
Tip 3: Was jezelf nooit.
Tip 4: Lach mensen uit.
Tip 5: Eet zoveel snoep als je wilt.
Tip 6: Praat door de instructies van de meester of juf.
Tip 7: Drink zoveel limonade als je wilt.
Tip 8: Wees lekker arrogant.
Tip 9: Vier elke dag feest.
Tip 10: Doe wat je wilt!
Linde, Amsterdam
Toen jij er nog niet was
Lieve baby ik hoop dat je een mooi leven gaat hebben. Ik heb dat tot nu toe wel. Ik ga je tips geven van wat je moet doen in je leven.
- Ben lekker eigenwijs als je moeder zegt: ‘Naar je kamer!’ Blijf dan gerust zitten totdat ze ontploft.
- Schep heel veel op.
- Speel met alles wat je ziet (zelfs een gum, gooi die lekker door het klaslokaal).
- Regels zijn om te breken, dus doe wat niet mag.
Nu ga ik vertellen hoe de wereld er bij mij uitziet. Iedereen zegt dat de wereld leuk is, maar eigenlijk is dat niet zo dus maak er wat moois van!
Teun, Amsterdam
Op elke eerste donderdagmiddag van de maand is er in bibliotheek Linnaeus het Schrijfcafé voor kinderen. De eerstvolgende data zijn 7 juni en 5 juli. Alle kinderen vanaf 8 jaar die dol zijn op lezen en schrijven zijn welkom. Het schrijfcafé begint om 15.30 uur en is om 17.00 uur afgelopen. Kom je ook? Wij zitten klaar met schriftjes en pennen, koekjes en sap! Deelname is gratis, maar reserveren wordt op prijs gesteld. Dat kan via [email protected] of 020 694 0773. Meer weten? Check www.schrijfcursusvolgen.nl