Home Gezin De Rode Loper op School in Jeugdland: Buurman in de Natuur

De Rode Loper op School in Jeugdland: Buurman in de Natuur

0
Een dynamische dansvoorstelling over de kracht en schoonheid van de natuur.

Een dansvoorstelling organiseren, buiten, midden in de natuur in de maand mei, dat is een uitdaging. We ontvingen kinderen van Kunstmagneetschool de Kraal, Laterna Magica, Lidwinaschool en de Flevoparkschool op een prachtige zomerse dag in Jeugdland. We kijken terug op een bijzondere belevenis.

Tekst en foto Wendeline Thole

De dansvoorstelling Buurman in de Natuur van Andreas Denk (Plan d-) gaat over de schoonheid (en kwetsbaarheid) van de natuur, de echte wildernis. Tot ons grote plezier was Jeugdland direct bereid om de voorstelling op hun locatie te laten plaatsvinden.

Bliksem en spektakel
Er wordt een tribune opgebouwd, kinderen zitten op boomstammen, het veldje achter de hoge glijbaan wordt omgetoverd tot ‘toneelvloer’.

Een prachtige ode aan vriendschap, aan fantasie en creativiteit

Ganzen lopen door het toneel, de pauw laat zijn verenpracht zien, vogelgeluiden… volop afleiding voor de kinderen. Maar de zon schijnt en de dansers hebben al snel alle aandacht van de kinderen. Ze worden direct door de buurmannen aan het werk gezet en zorgen met een wind- en watermachine voor regen, windvlagen, bliksem en spektakel. De kinderen zijn maar al graag bereid om de dansers te helpen bij de natuurelementen.

Buurman in de Natuur is een vrolijke en ontroerende dansvoorstelling over de kracht en de schoonheid van de natuur. Maar ook over de kwetsbaarheid van het milieu; plastic soep in de zee, CO2 uitstoot en smeltende ijskappen. De buurmannen duiken de natuur in. Geen mini moestuin, maar een echte wildernis! Ze zaaien, ze oogsten, ze maken een soepkom van aarde uit de grond. Het verhaal wordt dansend verteld, de kinderen zien klassieke dans, moderne dans, acrobatiek en een vechtdans.

Energie Spaarkaart
De buurmannen zijn helemaal zelfvoorzienend. Ze slachten een kip, kweken niet alleen hun eigen eten, ze recyclen ook alles wat los en vastzit. Natuurlijk gaat er van alles mis, de natuur laat zich immers niet beteugelen. Samen staan de buurmannen sterk en vinden ze een oplossing.

Buurman in de Natuur is niet alleen een dansvoorstelling, maar ook een prachtige ode aan vriendschap, aan fantasie en creativiteit. De kinderen, hulp-ouders, en leerkrachten zullen terugkijken op een bijzondere ervaring in Jeugdland. De kinderen praten later in de klas verder over de thematiek en werken aan hun Energie Spaarkaart. Wat doen zij er zelf aan om bijvoorbeeld duurzaam met water om te gaan? Elk kind zal een andere herinnering aan de voorstelling overhouden, de een zal onder de indruk zijn geweest van de bliksemmachine, de ander van de woeste dansscène. De grote glijbaan na afloop van de voorstelling zal iedereen zich herinneren.

Hoera voor meer dans, meer natuur, meer les in de buitenlucht!