Home Gezin De Rode Loper op School presenteert de Talenten Ketting

De Rode Loper op School presenteert de Talenten Ketting

0
In de laatste les worden alle schakels tot één ketting aan elkaar verbonden.

Een schoolklas is net een ketting. De schakels symboliseren de karakteristieken en talenten van de kinderen. Een symbool voor de eenheid van de groep. Tijdens het lesprogramma De Talenten Ketting staan talenten en persoonlijke eigenschappen van kinderen centraal. Deze lessen zijn speciaal ontwikkeld voor de groepen 5, 6 en 7.

Tekst en foto Babette van Harsselaar

Kinderen in de leeftijd van 9, 10, 11 en 12 jaar gaan namelijk beseffen dat elk kind anders is. Ze vergelijken zichzelf met leeftijdsgenootjes. Vragen als ‘wie hoort bij welk groepje’ beginnen te spelen. In sommige klassen kan dit leiden tot een negatieve sfeer, het buitensluiten van andere kinderen of ruzies. Heel jammer, want kinderen leren beter in een fijne en veilige groep. De Rode Loper op School ontwikkelde een beeldend lesprogramma om de groepsvorming te bevorderen.

De kinderen praten er niet alleen over, ze uiten het ook met hun handen.

Eén geheel
Kunstdocent en beeldend kunstenaar Sara Enoch is expert op het gebied van sieraden ontwerpen. Ze geeft daarnaast ook les en vindt het een uitdaging om kinderen te leren hoe ze iets persoonlijks kunnen verbeelden in een sieraad. In de eerste les wordt daar meteen een start mee gemaakt. Elk kind gaat na wat zijn of haar talenten zijn. Vervolgens ontwerpen de kinderen een symbool of pictogram dat hun talent uitbeeldt.

In de tweede en derde les worden de ontwerpen omgezet in een tastbare hanger voor de ketting. De kinderen gebruiken materialen als messing, foam, metaaldraad en kralen. Ze leren hoe ze verschillende losse onderdelen tot één geheel kunnen maken. Er is volop gereedschap aanwezig in het lokaal waarmee de kinderen leren werken. Tangen om van rechte metaaldraden schakels te buigen, hamers en priemen om patronen in messing te slaan en metaalscharen om vormen te knippen.

Zelfreflectie
Leerkrachten geven aan dat dit lesprogramma bijdraagt aan het vormen van een eigen identiteit. De leerlingen kijken naar zichzelf en nemen hun goede eigenschappen en talenten onder de loep. Dit zelfonderzoek wordt op veel scholen gestimuleerd. Het is belangrijk dat kinderen zichzelf en de ander leren reflecteren. Vooral in de bovenbouw van de basisscholen is het een belangrijk onderwerp waar leerkrachten veel aandacht aan besteden. Het mooie van dit lesprogramma is dat de kinderen er niet alleen over praten, ze uiten het ook met hun handen.

Er is volop gereedschap aanwezig waarmee de kinderen leren werken.