Home Gezin De Rode Loper op School presenteert: Helden

De Rode Loper op School presenteert: Helden

0

Door Babette van Harsselaar | Illustratie(s) kinderen Lidwinaschool

Wanneer ben je een held? Wie is jouw held? Met deze vragen kregen de groepen 7 en 8 van de Lidwinaschool een rondleiding van pastor Coen van Loon in de Hofkerk. Ze bekeken de bijzondere glas in lood ramen, waarop de Martelaren van Gorcum staan afgebeeld. Mensen die moedig waren. Helden dus.

Met behulp van kunstdocent Marjolijn Wigbold maakten de kinderen zelf een raam van hun held en schreven er een verhaaltje bij. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de Martelaren van Gorcum heilig verklaard werden. Dat wordt herdacht van 25 juni tot en met 16 juli. Alle 130 ramen van de kinderen over hun helden worden dan tentoongesteld in de Hofkerk. Hieronder een voorproefje: tekeningen en teksten van acht kinderen. De vetgedrukte personen zijn de helden.

Robin
Mijn overgrootoma hielp in de oorlog met de bevalling van Joodse moeders en hielp de baby’s naar een veilig schuiladres te brengen. Dat is natuurlijk heel gevaarlijk. Maar ze deed het toch zonder dat Hitler er achter kwam!

 

Vere
In de oorlog moest mijn overgrootopa bommen voor de Duitsers maken. Toen heeft hij een paar bommen onschadelijk gemaakt en heeft hiermee mensen gered. Daarom is hij mijn held.

 

 

Ilse
Oom Michel is mijn held. Hij helpt mensen die in de Amsterdamse grachten zijn gevallen en misschien niet kunnen zwemmen omdat ze teveel gedronken hebben. Hij duikt dan het water in om diegene in veiligheid te brengen. Ik vind dat super dapper!

 

Lucie
Mijn ouders zijn allebei dokter. Ze doen altijd erg hun best. Ze hebben al zoveel mensen beter gemaakt, daar heb ik veel respect voor.

 

 

Harrie
Onze kat Koppykrauw helpt mij (bijna) altijd als ik ergens geen zin in heb. En toen ik laatst een hersenschudding had, lag Koppy de hele tijd naast me. Toen voelde ik me een stuk beter.

 

 

Selina
Mijn opa werkte bij Ajax, maar moest daar stoppen omdat hij ziek werd. Hij werd beter, maar daarna toch weer ziek. Nu is hij weer beter. Hij is een sterke opa, hij geeft niet op. Ik ben blij dat hij mijn opa is.

 

 

Max
Als ik mij verdrietig voel luister ik naar Louis Armstrong. Altijd hetzelfde nummer, La vie en rose.  En als ik ernaar luister, word ik warm van binnen. Als ik ziek ben voel ik me door dit nummer beter.

 

 

Beatriz
Malala Yousafzai werd in haar hoofd geschoten. Daarna hield ze een blog bij op internet. Het gaat over rechten voor meisjes. Dat is heel gevaarlijk om te doen, want als ze erachter komen … Ik vind het heel dapper van haar.