Home BoekvandeWeek De schijnbare absurditeit van het dagelijks leven

De schijnbare absurditeit van het dagelijks leven

0

13 Babylon is het nieuwste boek van toneel- en romanschrijfster Yasmina Reza. Net als in haar vorige boek Gelukkig de gelukkigen weet zij door schijnbaar absurde gebeurtenissen en humor menselijke tekortkomingen feilloos bloot te leggen.

De 62-jarige Elisabeth Jauze besluit, geheel tegen haar gewoonte in, thuis een lentefeestje te geven. Ze heeft er zin in en spaart kosten nog moeite. Ook nodigt ze haar bovenburen, de timide Jean-Lino en zijn excentrieke vrouw Lydie, uit. De buren lijken aanvankelijk een beetje uit de toon te vallen maar hebben uiteindelijk een prima avond, zo lijkt het althans. Want een memorabel feestje wordt het.

Een paar uur later, midden in de nacht, staat Jean-Lino opnieuw bij Elisabeth en Pierre voor de deur met de mededeling dat hij Lydie heeft vermoord. Een afschuwelijke daad, maar desondanks heb je toch met Jean-Lino te doen. Zo ook Elisabeth die besluit Jean-Lino te helpen het lijk in een koffer te doen om zo de moord te camoufleren. Dit is natuurlijk vragen om problemen.

Reza’s personages zijn niet voorspelbaar en ook de situaties die ze schetst zijn ondanks hun niet-alledaagsheid toch op een bepaalde manier herkenbaar. Ook valt er in Babylon genoeg te lachen.

_____

Babylon is geschreven door Yasmina Reza
vertaald door Floor Borsboom en Eef Gratama
en uitgegeven door De Bezige Bij
Sharon Perlee is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145