Home BoekvandeWeek ‘De Sympathisant’, een verpletterend boek

‘De Sympathisant’, een verpletterend boek

0

27 Ooit heeft de naamloze hoofdpersoon van het boek op jonge leeftijd een ‘bloedbroederschap’ gesloten met twee zeer goede vrienden. We schrijven Vietnam, in de jaren 50. Met één van die twee ontwikkelt hij communistische sympathieën, de andere haat communisten. Maar toch blijven de drie bevriend. De vrijheidsstrijd begint, en de jongens verliezen elkaar uit het oog. Hijzelf maakt carrière in het Vietnamese leger, en gaat spioneren: hij speelt belangrijke gegevens door aan die communistische vriend, die lid is van de Vietcong. En hij moet mensen doden die hem lief zijn.

Als in april 1975 de Amerikanen in paniek weg moeten vluchten kan hij mee naar de VS, en is daar getuige en mede-organisator van de (concrete!) voorbereidingen het nieuwe regime in Vietnam weer te verdrijven – vriendschap en ideologie worden zeer op de proef gesteld. Want hij gaat terug naar Vietnam…

En op het moment dat leven en dood nog maar een haar van elkaar vandaan liggen, blijkt dat vriendschap elk ideologisch verschil kan overstijgen.

Een verpletterend boek.

_____

De Sympathisant is geschreven door Viet Thanh Nguyen
vertaald door Jetty Huisman en Paul Bruin
en uitgegeven bij Uitgeverij Marmer
Carel van Pampus is boekverkoper bij Boekhandel van Pampus, KNSM-laan 303