Eeuwenlang werd er gewoond en gewerkt op buitenverblijf en boerderij de Vergulden Eenhoorn aan de Ringdijk. Later kreeg het prachtige monument andere bestemmingen en in 2015 werd het omgetoverd tot een café restaurant. En nu is de metamorfose van de boerderij uit 1702 compleet en kun je er als een echte royalty ook slapen. Een nachtje slapen in een van de vier suites van de bed & breakfast kan vanaf 199 euro voor een kamer per nacht.
De kalme sfeer van de bed & breakfast wordt gecreëerd door het contrast tussen de authentieke details van de oude boerderij, het gebruik van moderne elementen en dat in combinatie met de landelijke en warme stoffering. Zo is een aantal wanden met het originele behang en de oude houten balken in zicht gebleven en zijn de natuurstenen vloer en de gietijzeren raampjes behouden om het typische karakter van de boerderij weer te geven. Het verblijf ademt een sfeer alsof het al jaren bestaat, maar toch volledig van deze tijd is. De kamers bieden plek voor twee tot vier personen en zijn alle voorzien van een bovenverdieping met slaapgelegenheid, een eigen stijlvolle badkamer en een kleine kitchenette. Twee suites hebben een kelder waarin de badkamers zijn uitgevoerd met luxe vrijstaande baden, een separate douche en prachtig monumentaal tegelwerk.

Het begon met een prijsvraag
In 2012 schreef de gemeente een prijsvraag uit om het beste plan voor de boerderij te vinden. De huidige ondernemers wonnen met hun plan: een duurzame restaurant in de koeienstal, met gezellig café en een boetiekhotel/Bed & Breakfast in het Rijksmonument. In 2015 werden de eerste gasten ontvangen. Nu wordt het geheel omgeven door een grote picknicktuin, een kruidentuintje, oud-hollandse beplanting, strandstoelen en een echte jeu de boulesbaan. Tegenwoordig organiseert de Vergulden Eenhoorn evenementen als een bierfestival met lokale brouwers, zomerfeest, kreeftenfestival, literaire middagen, vismarkt, jeu de boulestournooien en binnenkort een Sangriafeest.
Laatste pre-stedelijke bebouwing
In 1702 liet Jan van Meeckeren de Vergulden Eenhoorn bouwen als buitenverblijf. Het pand werd tevens gebruikt als apotheek en drogisterij met waarschijnlijk plantaardige geneesmiddelen uit de eigen moestuin. Bij de bouw liet van Meeckeren op de voorgevel een gevelsteen aanbrengen met een gouden eenhoorn. De gevelsteen met de eenhoorn is het beeldmerk voor artsen en apothekers en verwijst naar de medicinale kracht van de hoorn. Veel buitenhuizen in de Watergraafsmeer zijn in de negentiende eeuw vanwege economische stagnatie afgebroken. De grond werd verkaveld en opnieuw verkocht. In het Eenhoorngebied is De Vergulden Eenhoorn samen met het naastgelegen woonhuis, ’t Scheepje, de enige overgebleven pre-stedelijke bebouwing.