Home Kunst De verhalen over de oorlog moeten worden doorverteld’

De verhalen over de oorlog moeten worden doorverteld’

0

De Linnaeusschool speelt dit jaar een prominente rol in het kunstproject Namen en Nummers, waarbij in de Tweede Wereldoorlog weggevoerde joden uit de Oosterparkbuurt worden herdacht. Kinderen van groep 7 en 8 hebben een bijdrage geleverd door naambordjes te maken, die op 4 mei op het Kastanjeplein worden gelegd.

De afgelopen weken werkten de kinderen aan het thema Wat als het jou overkomt? – Vechtersbazen, slachtoffers en vredebewaarders. Daarin is onder andere aandacht besteed aan het ontstaan van de Tweede Wereldoorlog, wat de oorlog in Nederland betekende, het voeren van propaganda, onderduiken, vluchten, herdenken en vieren. De kinderen hebben onder andere een wandeling gemaakt in de buurt langs monumenten en huizen waar mensen zijn weggevoerd. Samen met kunstenares Ida van der Lee hebben ze naambordjes gemaakt waarmee 46 joodse slachtoffers op 4 mei symbolisch weer thuis worden gebracht.

Niet vergeten
Indrukwekkend was ook het persoonlijke verhaal dat mevrouw Verheus op de Linnaeusschool kwam vertellen. Zij woonde vroeger op het Linnaeushof en was 11 jaar toen de oorlog uitbrak. Het was voor mevrouw Verheus de eerste keer dat zij haar verhaal vertelde op een basisschool en de kinderen hingen aan haar lippen. Een leerling van groep 8: ‘Ze vertelde dat ze op een dag naar school ging en dat haar werd gezegd dat ze moest omlopen. Later hoorde ze dat de Duitsers dertig mannen hadden doodgeschoten.’ Mevrouw Verheus gaf de kinderen mee dat we nooit mogen vergeten hoe verschrikkelijk de oorlog is geweest en dat we de verhalen altijd aan elkaar moeten blijven doorvertellen.

Samen naar het Kastanjeplein
Het is een boodschap die door de Linnaeusschool zeer wordt gedeeld en die dan ook zeker terug zal zijn te vinden in de presentatie van het thema. Na afloop wandelen kinderen, teamleden, ouders en buurtbewoners om 19.30 uur gezamenlijk naar het Kastanjeplein voor de nationale dodenherdenking. Schooldirecteur Cissy Merison hoopt op een grote opkomst: ‘Samen met mijn kinderen zal ik daar zelf ook aanwezig zijn. Niet alleen als trotse directeur van de school, maar ook als moeder om mijn kinderen een bijzondere ervaring mee te geven. Ik hoop u daar allen te zien.’

De leerlingen laten op 4 mei aan de ouders, buurtbewoners en belangstellenden zien en horen wat ze hebben geleerd over de Tweede Wereldoorlog. De Linnaeusschool  in de Derde Oosterparkstraat 360 op 4 mei open van 18.30 uur tot 19.30 uur.

Vorig artikel‘Werp je ketens van werk en studie af en kom naar café Rosa’
Volgend artikel‘Namen en nummers’ op 4 mei op het Krugerplein, een mooie traditie