Home Kunst De voorvertoonstelling laat nu al kunst zien van Open Ateliers

De voorvertoonstelling laat nu al kunst zien van Open Ateliers

0
De centrale expositie van Open Ateliers Centrum Oost is dit jaar ook weer te zien in de marmeren hal van het Tropeninstituut.

Kunstliefhebbers kunnen zich in het weekeinde van 28 en 29 oktober weer uitleven tijdens Open Ateliers Centrum Oost. Tachtig beeldende kunstenaars openen de deuren van hun ateliers, broedplaatsen en kunstknooppunten in de Plantage- en Weesperbuurt en de Oosterpark- en Dapperbuurt. Vanaf 18 oktober is van iedere kunstenaar al één werk te zien in CBK Amsterdam.

De kunst die in de diverse ateliers wordt getoond, is van een hoog niveau en van alle markten thuis: schilderijen, beeldhouwwerk, mozaïeken, tekeningen, grafiek, foto’s, uitvindingen en noem maar op. De professionele kunstenaars, afkomstig uit de hele wereld, hebben gemeenschappelijk dat zij wonen of werken in de deelnemende buurten van Centrum en Oost. Sommige kunstenaars hebben een gedeelde expositieruimte, de ‘kunstknooppunten’, waar zij gezamenlijk hun werk presenteren.

Marmeren hal
Op de Centrale Expositie in de marmeren hal van het Tropeninstituut wordt van elke deelnemende kunstenaar één representatief kunstwerk getoond. Je kunt op deze Centrale Expositie bepalen welke kunstenaars jouw favorieten zijn. Vervolgens kun je je route plannen en de locaties bezoeken die je voorkeur hebben. De kunstenaar is in zijn atelier, broedplaats of kunstknooppunt aanwezig en kan je vertellen over zijn of haar werk. Zowel bezoekers als kunstenaars zijn ieder jaar weer enthousiast over deze laagdrempelige aanpak en het rechtstreekse contact.

Buiten het centrum
Tijdens deze achtste editie van Open Ateliers Centrum Oost worden opnieuw  tienduizend bezoekers uit binnen- en buitenland verwacht. Omdat de toestroom van toeristen en bezoekers zich vooral op het centrum van Amsterdam concentreert heeft de centrale stad besloten de aandacht meer op andere stadsdelen te richten en publieke activiteiten vanuit het Centrum naar de omliggende wijken te verplaatsen. Open Ateliers Centrum Oost werkt mee met dit koers verleggende beleid. Ook omdat de meeste kunstenaars zich tegenwoordig buiten de binnenstad hebben gevestigd.

Voorvertoonstelling
In het CBK Amsterdam aan de Oranje-Vrijstaatkade is tot en met zondag 29 oktober de Voorvertoonstelling te bezoeken. Daar is van iedere deelnemer aan Open Ateliers Centrum Oost één vertegenwoordigend werk te zien. Deze Voorvertoonstelling geeft bezoekers een extra mogelijkheid om kennis te nemen van de kunstenaars en hun werk. Daarnaast zal ook tijdens het atelierweekeinde op 28 en 29 oktober de Centrale Expositie in de monumentale marmeren hal van het Tropeninstituut te zien zijn.

Open Ateliers Centrum Oost vindt plaats op 28 en 29 oktober. Op beide dagen zijn de expositieruimtes geopend van 12.00 uur tot 18.00 uur. Gratis toegang bij alle deelnemende locaties. De Kunstkrant, catalogus en plattegrond zijn gratis, ze worden huis-aan-huis verspreid en zijn beschikbaar op alle locaties.

Op de Voorvertoonstelling in CBK Amsterdam kun je van alle kunstenaars al een werk zien.