Home Kunst De Vrijheid van de Gedachte vindt plek voor Stadsloket

De Vrijheid van de Gedachte vindt plek voor Stadsloket

0

‘De Vrijheid van de Gedachte’, een beeld van kunstenaar Hildo Krop staat sinds kort voor het Stadsloket op het Oranje-Vrijstaatplein. Op 26 februari, de geboortedag van de kunstenaar, verdwijnt het hek rondom het beeld en verricht kleinzoon Hildo Krop junior de onthulling.

Het beeld uit 1950-’51 staat op een zuil. Om het voetstuk is een bronzen plaat bevestigd met daarop een gedicht van P.C. Boutens:

Gesproken of geschreven, leent het Woord
de vleuglen van zijn moeder, de gedachte,
En snelt, verstild, bij dagen en bij nachten
Alweegs naar zijn bestemming voort’.

De bebouwing rondom het plein heeft kenmerken van de Amsterdamse School, de stijl waarin Hildo Krop als stadsbeeldhouwer van Amsterdam werkte.

Hildo Krop (1884) is bekend van ornamenten aan Amsterdamse bruggen en openbare gebouwen. Eind jaren veertig kreeg hij van de PTT (nu KPN) de opdracht een beeld te maken voor de nieuwe telefooncentrale aan de Pieter de Hoochstraat in Zuid. Het werd ‘De Vrijheid van de Gedachte’, geïnspireerd op een gedicht van P.C. Boutens.

In de jaren negentig vertrok de telefooncentrale van de Pieter de Hoochstraat en verhuisden het beeld en de zuil mee. Het geheel kwam te staan bij de nieuwe locatie van KPN bij station Sloterdijk. In 2010 vertrok KPN ook hier weer. De nieuwe eigenaar van het KPN-gebouw verkocht het beeld aan een particulier bedrijf en vorig jaar kocht op haar beurt stadsdeel Oost het beeld.

Het stadsdeel koos de nieuwe locatie van het beeld op het Oranje-Vrijstaatplein omdat die verbonden is met het thema democratie en daarmee ook met de vrijheid van meningsuiting. Het aan het plein gelegen Stadsloket is immers de thuisbasis van de stadsdeelcommissie Oost.

Zie ook Zwervend kunstwerk vindt nieuw thuis in Oost