Home Wonen De vrijheid van planning

De vrijheid van planning

0

Vorige maand moest ik een presentatie geven voor mbo-docenten. Ik heb hun verteld wat professional organizing is en waarom het belangrijk is dat mbo-studenten, maar ook de docenten zelf, hun leven en werk leren plannen. Doelen in het leven bereik je door stappen te zetten, vooral kleine stappen. Het is belangrijk je doelen voor ogen te hebben, ze op te delen in hapklare brokken en aan de slag te gaan. Hierbij kan het maken van een planning een bruikbaar hulpmiddel zijn.

Opruimspecialist Linda Groen
is professional organizer en auteur van Wat een bende! en van Professional organizing, je leven op orde

Een van de docenten vond planning synoniem aan onflexibel. Dat was voor mij weer een signaal dat mijn definitie van planning niet gelijk hoeft te zijn aan die van een ander. Ik heb dit namelijk al eerder meegemaakt bij een klant. Die dame heeft een enorm druk en vol leven en het lukt haar maar niet om overzicht te krijgen over de zaken. Ze wilde niets weten van een planning. Het duurde even voor ik erachter kwam dat planning voor haar betekent: saai, voorspelbaar, niet leuk. Dat is interessant.

Planning betekent voor mij overzicht hebben, weten waar ik aan toe ben en, ja ik geef het meteen toe, controle hebben. Dat laatste is natuurlijk een illusie, want wie heeft er nu controle over het leven? Planning betekent voor mij juist flexibiliteit. Omdat ik weet wat ik wil bereiken en wanneer ik daarvoor welke stappen moet nemen, kan ik ook echt ontspannen op de momenten dat ik dat wil, zoals ’s avonds en in het weekend. Ook heb ik door het maken van een planning ruimte in mijn agenda. Als mijn vriendin belt om aan het eind van de middag naar de film te gaan, kan ik met haar mee. Ik hoef namelijk op het laatste moment niet nog van alles te doen voor mijn werk. Ik wil vaak wel van alles doen, maar weet door mijn planning dat dit op een later moment zal gebeuren.

Als zelfstandige ben ik wel eens buiten kantooruren aan het werk, maar daar staat tegenover dat ik ook makkelijk op rustige momenten boodschappen kan doen. Die vrijheid is me veel waard. Net als dat ik wel eens mijn dag niet heb. Vroeger op kantoor moest ik dan van negen tot half zes aan mijn bureau blijven zitten. Nu kan ik na wat uurtjes moeizaam arbeid verrichten de handdoek in de ring gooien, omdat het gewoon even niet lukt. Morgen is er weer een dag. En al mijn werk komt echt wel af, want die kleine stap die ik vandaag niet zet, zet ik morgen met nieuwe energie. En met al die stappen bereik ik uiteindelijk tevreden en vaak zonder stress mijn doel. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen!

Tip

De gouden tip bij het maken van een planning is dat je niet elke minuut vol plant met activiteiten, want er zullen altijd onverwachte (ongeplande) dingen gebeuren of taken duren langer dan je had ingepland.