Home Overzicht De vrolijke aanpak van El Fanaar

De vrolijke aanpak van El Fanaar

0
Nagla Elsayed en Nourham El Wekil.

El Fanaar betekent vuurtoren en is een van oorsprong Egyptische organisatie die mensen met elkaar in contact brengt zodat zij van elkaar kunnen leren en elkaar de weg wijzen in onze samenleving. Nagla Elsayed en Nourham El Wekil zijn de drijvende krachten. En daar profiteren alle buurtgenoten van.

Door Rose Bartholomé

Het is zaterdagmiddag. Ik heb afgesproken met Nagla Elsayed en Nourham El Wekil in Buurtcentrum Oosterpark. Nourham haalt mij op bij de voordeur en als ik achter haar de trap op loop hoor ik al het gezellige gekwetter van kinderstemmen. Boven zitten zo’n twaalf meiden aan een grote tafel. Stofjes liggen op tafel en er wordt driftig geknipt en gekletst. Zij maken een theemuts. Stichting El Fanaar organiseert activiteiten voor meiden en vrouwen. ‘Maar niet alleen voor meisjes en vrouwen,’ verzekert Nourham mij. ‘Wij zijn ooit begonnen met gezellige bijeenkomsten voor hele families. Dat is zeker al twintig jaar geleden. We hebben veel verschillende activiteiten.’ Het begint met het organiseren van gezelligheid en contact. Bijvoorbeeld bijeenkomsten van moeders en dochters over make-up en mode. Vrouwen komen hierdoor de deur uit en doen leuke dingen samen met hun dochters waarbij zij ongemerkt van elkaar leren.

Opgroeien in twee culturen
Bij El Fanaar werken nu verschillende groepen vrijwilligers. Sommige activiteiten zijn alleen voor vrouwen, sommigen voor het hele gezin en zij hebben ook een mannengroep. De mannengroep is vooral gericht op bewegen en op het leren van computervaardigheden. Alle groepen organiseren activiteiten rond thema’s als een gezonde levensstijl, maar ook over opvoeding in twee culturen. Zij vinden het belangrijk om ervaringen met elkaar te delen.

‘Dat onze kinderen in twee culturen opgroeien geeft extra problemen,’ zegt Nourham. ‘Zij moeten een goede plaats krijgen in de Nederlandse samenleving, maar zonder de eigen achtergrond te vergeten. De kinderen moeten leren om goed met elkaar om te gaan, zonder agressief te worden. Daar besteden wij veel aandacht aan.’

Voor Nourham en Nagla is het belangrijkste dat vrouwen en meiden uit hun isolement komen. Zij praten over van alles, bijvoorbeeld over opvoedingsproblemen, gezonde levensstijl en ook over grote levensvragen zoals hoe de meiden hun toekomst zien, wat hun dromen zijn.

Samen voor de buurt
Nagla: ‘Wij willen graag mensen helpen. Toen de eerste vluchtelingen in Oost werden opgevangen, hebben wij nog dezelfde dag een groot aantal mensen opgetrommeld die mee zijn gaan helpen om hen te voorzien van eten en kleding.’

Belangrijk om ervaringen met elkaar te delen

Nourham en Nagla zijn ook vrijwilliger bij Dynamo, de organisatie die Buurtcentrum Oosterpark beheert waar El Fanaar bijeenkomsten heeft. Daarnaast organiseren zij verschillende activiteiten voor hun buurt. Zo regelden zij onlangs een uitstapje naar Movie Park Germany. De Stadspas van de Gemeente Amsterdam bood dit uitje aan voor mensen met een laag inkomen. De reis naar het Moviepark, net over de grens bij Arnhem, moest men zelf regelen. Dit was voor velen een onneembare hindernis. Nourham, Nagla en vriendin Mona Gharib hebben bussen geregeld voor mensen uit de buurt zodat zij samen daar naartoe konden gaan. Het werden drie volle bussen met een bonte mengeling van Surinaamse, Turkse, Zuid-Amerikaanse en Nederlandse ouders met kinderen.

Inmiddels hebben de kinderen hun spulletjes opgeruimd en staan enkele papa’s en mama’s hen op te wachten om naar huis te gaan. Nagla en Nourham kijken tevreden terug op een zinvolle besteding van de zaterdag.

Meer weten over El Fanaar? Bel Nourham 06 1433 0256 of Nagla 06 8131 3194