De Weesperflat, Nederlands oudste studentenflat, viert het 50-jarig bestaan. In één keer betrokken 250 studenten in 1966 het gloednieuwe gebouw aan de Weesperstraat, waarna er nog vele duizenden bewoners zouden volgen. Samen met architect van het gebouw Herman Herzberger vieren alle twintig generaties oud-bewoners op zaterdag 17 september het jubileum met een feest in en rond het gebouw.
De Weesperflat, ook wel de Weesper genoemd, heeft vele maatschappelijke en stedenbouwkundige ontwikkelingen van dichtbij meegemaakt. De flat huisvestte de ASVA, Algemene Studenten Vereniging Amsterdam, die weer initiatiefnemer was van de Maagdenhuisbezetting in 1969. De flat heeft een roemruchtig en rumoerig verleden. Zo liep op 24 april 1999 een nachtelijk feest uit op ongeregeldheden en een confrontatie met de Mobiele Eenheid. Studenten bekogelden voorbijgangers met glaswerk, bierflesjes en zelfs koelkasten. In de Weesper werden talloze feesten gehouden waarvan consequenties de huidige bewoners nu nog parten spelen. Ook zochten junks toevlucht in het trappenhuis en werden getolereerd, net zoals vluchtelingen uit Praag in 1968 en illegale Marokkanen in de jaren ’70.

Niet te mooi
Deze flat heeft zijn open karakter te danken aan architect Herman Hertzberger. ‘Een gebouw moet een atmosfeer uitstralen die niet afschrikt doordat het te mooi is’, zei de architect in 1967 tegen de Volkskrant toen hij de architectuurprijs van de gemeente Amsterdam kreeg voor de Weesperflat. Op de begane grond zat toen een mensa, de Academische Boekwinkel, het ASVA-centrum en een café met terras. Het complex gold lang als internationaal vermaard architectuursymbool en is in de loop der jaren door veel architectuurtoeristen en studenten bezocht. Onder Amsterdammers staat het in minder hoog aanzien. Toch heeft de gemeente het bijzondere karakter van het gebouw erkend en uitgeroepen tot gemeentelijk monument.

Oud en nieuw ontmoeten
De flat bestaat uit zeven verdiepingen met op elke verdieping twee gangen, behalve op de vierde. Deze is anders ingericht, omdat architect Herman Hertzberger vond dat die ruimte moest bieden aan een groot balkon, dat uitzicht biedt over de stad. De reden daarvan, was dat het vierde verdiep op de rooilijn van de oude omgevingsbebouwing lag en Hertzberger vond dat oud en nieuw elkaar op die hoogte moesten ‘ontmoeten’. Daarnaast is het doel van zo’n architectonische ingreep om een groot gebouw minder massief te doen lijken.
Twintig generaties bijeen
De stichting Weesperflat 50, bestaande uit oud-bewoners, heeft het initiatief genomen om de twintig generaties bewoners bij elkaar te brengen ter ere van het 50-jarig bestaan van het gebouw. Op 17 september wordt het Jonas Daniel Meijerplein omgetoverd tot festivalterrein met een feesttent met podium, barretjes en foodtrucks. Het programma start in de middag met een symposium over de ontwikkeling van studentenhuisvesting en startershuisvesting. Ook architect Herman Herzberger zal erbij zijn. Daarnaast zijn er optredens van bandjes van oud-bewoners, een boekpresentatie, de première van een door Jaap Veldhoen gemaakte documentaire, rondleidingen in de flat en exposities in onder andere de Kijkdoos en in Creatieve Ruimte De Doos. Dit alles geïnspireerd op en door de Weesperflat.
www.weesperflat50.nl