Home BoekvandeWeek ‘De zwavelgele hemel’ van Kjell Westö

‘De zwavelgele hemel’ van Kjell Westö

0

6 De Schrijver Kjell Westö behoort tot een tamelijk onbekende minderheid in Europa; De Zweedstalige Finnen. Ze maken niet meer dan zes procent van de bevolking uit, maar hebben altijd hun stempel gedrukt op de Finse cultuur. In Finland is Kjell Westo een grootheid en schrijft hij gedichten, korte verhalen en romans. Bij uitgeverij De Geus is zijn nieuwste roman De zwavelgele hemel verschenen waar zijn geliefde stad Helsinki een grote rol speelt. Het boek is een verhaal over de invloed van geslacht, afkomst en de tijd waarin we geboren worden. Vriendschap en ontluikende liefde staan centraal in dit boek.

Het is 1969 en in het bescheiden zomerhuis van het gezin van de verteller klinkt ‘While My Guitar Gently Weeps’. Verderop ligt het landgoed van de Rabell-familie. Tegen de lijn van de sociale klassen in raakt de verteller bevriend met de zelfverzekerde Alex Rabell en krijgt hij later een stormachtige liefdesaffaire met diens zus Stella. Maar onder het gepolijste oppervlak van de succesvolle familie gaat een schrijnend geheim schuil.

Het boek beslaat ongeveer vijftig jaar waarin de ik-verteller terug kijkt op zijn leven. Het verhaal begint in heden springt terug in het verleden en eindigt weer in het heden. De zwavelgele hemel is een wervelend familieverhaal. Je maakt kennis met de geschiedenis van Finland en je gaat mee met de ik-verteller opzoek naar wie hij eigenlijk is. Een heerlijk boek om te lezen tijdens al deze regenachtige dagen.

_____

De zwavelgele hemel is geschreven door Kjell Westö
vertaald door Clementine Luijten
verschenen bij Uitgeverij De Geus
Lisa Fase is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145

 

Vorig artikelSuper ijsthriller loopt goed af voor Amsterdam Tigers
Volgend artikelHoe Siemon Vroom weerhandig.nl werd