Home Uit In Oost ‘Death in Venice’, naar de film in de NedPhO-Koepel

‘Death in Venice’, naar de film in de NedPhO-Koepel

0

In juni draait het helemaal om Gustav Mahler bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Op 10 en 12 juni speelt het orkest o.l.v. chef-dirigent Marc Albrecht Symfonie nr. 9 en op 1 juni verschijnt het album Mahler Song Cycles. Maar wie was Mahler eigenlijk? Op woensdag 7 juni vertoont het Nederlands Philharmonisch Orkest de film Death in Venice in de NedPhO-Koepel in de Indische Buurt. Deze film uit 1971 is losjes gebaseerd op de laatste jaren van het leven van Mahler.

In Death in Venice (1971) reist componist Gustav von Aschenbach op doktersadvies af naar Venetië. Aldaar raakt hij geobsedeerd door de schoonheid van de jongen Tadzio, die met zijn familie in hetzelfde hotel als Aschenbach verblijft. In de film is veel muziek van Mahler te horen. Vooral het beroemde Adagietto uit Symfonie nr. 5 heeft een belangrijk rol in de film. De film is gebaseerd op het boek Der Tod in Venedig (1912) van de Duitse auteur Thomas Mann.

Extravagant
Door het controversiële onderwerp reageerden de critici destijds verdeeld op Death in Venice. De erkenning voor de film van de openlijk biseksuele Italiaanse regisseur Luchino Visconti kwam pas veel later. De film wordt geliefd vanwege de acteerprestaties van Dirk Bogarde (als Von Aschenbach) en de extravagante productie, met name het kostuumontwerp en de cinematografie. ‘Sommige shots van Björn Andrésen (Tadzio in de film) zouden zo opgehangen kunnen worden aan de muren van het Louvre of het Vaticaan in Rome’, schreef filmhistoricus Lawrence J. Quirk.

Groot scherm
Net als bij de vorige filmavonden wordt de NedPhO-koepel, de thuisbasis van het Nederlands Philharmonisch Orkest, omgebouwd tot bioscoopzaal met groot scherm. Tijdens de vorige twee edities waren de films Amadeus (1984) en Shine (1996), waarin Pianoconcert nr. 3 van Rachmaninoff een hoofdrol heeft, te zien. In het nieuwe seizoen staat onder andere de film Coco Chanel & Igor Stravinsky (2009) op het programma.

Death in Venice op woensdag 7 juni in de NedPhO-Koepel, Batjanstraat 3. Aanvang: 19.30 uur. Entree € 5

Vorig artikelNieuwe vertaling van prachtige klassieker
Volgend artikel40-jarig jubileum Uitmarkt straks feestelijk gevierd rondom Oosterdok