Home Overzicht Deel containerwoningen Wenckebachhof blijft langer beschikbaar

Deel containerwoningen Wenckebachhof blijft langer beschikbaar

0

De 750 studentenwoningen aan het Wenckebachhof blijven drie jaar langer staan, tot 2020 staan in plaats van tot eind van dit jaar. Wanneer de huidige studenten verhuizen komen er in de vrijgekomen containerwoningen daarnaast 120 jonge vluchtelingen met een verblijfstatus te wonen. Hiermee wil de gemeente tegemoet komen aan de roep om meer betaalbare woningen voor studenten.

Beeld Sam Schuman

Verdeeld over zes woonblokken staan duizend tijdelijke studentenwoningen aan de Wenckebachweg. Op het terrein is nieuwbouw gepland. Door de planning optimaal op te rekken, kunnen vier woonblokken langer in gebruik blijven. Naast studenten gaan maximaal 120 vluchtelingen met een verblijfstatus, zogenaamde statushouders, in het complex wonen. Als er een woonruimte vrijkomt, zal Woonstichting De Key deze ook beschikbaar stellen voor jonge statushouders. Dit zijn de gemeente en De Key onlangs overeengekomen.

Start bouw terrein Bijlemerbajes
Twee blokken met in totaal 250 containerwoningen moeten aan het eind van het jaar plaats maken voor een bouwweg naar het terrein van de voormalige Bijlmerbajes. De huurders moeten voor eind december van dit jaar hun woning verlaten. Afhankelijk van het soort huurcontract biedt Woonstichting De Key deze studenten met voorrang woonruimte aan in de overige woonblokken op het terrein. Daar kunnen zij dan tot begin 2020 blijven.

Studenten begeleiden statushouders
De statushouders zullen begeleiding krijgen van de gemeente en Vluchtelingenwerk bij hun nieuwe start in Amsterdam. Onder de huidige bewoners van de woonblokken worden woonbegeleiders geworven. Zij zullen de statushouders verwelkomen, hun eerste aanspreekpunt zijn en zorgen dat statushouders en studenten prettig samenwonen.