Home Overzicht Deelfietsen moeten deur-tot-deur reis verbeteren

Deelfietsen moeten deur-tot-deur reis verbeteren

0

Amsterdammers hebben bij elkaar ongeveer 85.000 fietsen. Een groot deel daarvan staat buiten geparkeerd. De gemeente gaat de komende twee jaar kleinschalige experimenten toestaan met schone deelvervoermiddelen zoals deelfietsen. Daarnaast wordt aan twee partijen een stadsbrede vergunning verleend voor het aanbieden van elektrische deelfietsen.

Deelvoertuigen bieden volgens het college in potentie een kans om de deur-tot-deur reis te verbeteren, om meer ritten te maken met minder voertuigen en om een alternatief te vormen voor korte autoritten. Alleen met een gereguleerd aanbod kunnen volgens het college deelvoertuigen een succes worden in de stad.

Gereguleerde deelmobiliteit
Met het experiment wil de stad ervaring opdoen met gereguleerde deelmobiliteiten. Hoeveel ruimte die deelvoertuigen na 2021 krijgen in de stad is mede afhankelijk van de uitkomsten van deze experimenten. Dat zijn de belangrijkste onderdelen van het nieuwe beleid voor deelmobiliteit dat is vastgesteld door het college.

Kleinschalige experimenten
In de zomer van 2017 kwamen de deelfietsen in een razendsnel tempo op in Amsterdam. Overlast van de vele fietsen leidde toen uiteindelijk tot het deelfietsverbod. Om een soortgelijke situatie te voorkomen komen de deelfietsen nu op kleine schaal en gereguleerd terug in de stad.

Voor experimenteren met deelfietsen en andere deelvoertuigen kan een ontheffing worden aangevraagd. Die kan worden gegeven op plaatsen waar meer aanvullende mobiliteit nodig is, bijvoorbeeld in gebieden waar onvoldoende dekking van het openbaar vervoer is.

Elektrische deelfietsen
In de periode 2019-2021 wil de gemeente leren hoe de nieuwste generatie elektrische deelfietsen en andere deelvervoermiddelen bijdragen aan de bereikbaarheid en leefbaarheid van de stad. De elektrische deelfiets biedt een alternatief voor autoritten in de stad én kan helpen de parkeerdruk te verminderen. Er worden twee stadsbrede vergunningen verleend. Per vergunning geldt een maximum van 350 elektrische deelfietsen.

Check www.amsterdam.nl

Vorig artikelInformatieavond over herdenkingsritueel Namen en Nummers
Volgend artikelZevende Matrix gebouw biedt 15 high tech bedrijven alle ruimte