Home Overzicht ‘Deelfietsen nemen openbare ruimte in beslag’

‘Deelfietsen nemen openbare ruimte in beslag’

0
Deelfietsen op de Oranje-Vrijstaatkade.

De gemeente gaat de deelfietsen verwijderen. Ze mogen niet in de openbare ruimte staan met het doel ze te verhuren als deelfiets. ‘We willen niet dat deelfietsen de schaarse openbare ruimte in beslag nemen’, zegt verkeerswethouder Pieter Litjens. ‘We zijn hard aan het werk om meer plek voor de fietser te realiseren en die willen we niet door de vele commerciële deelfietsen laten innemen.’ De deelfietsen zouden vooral door toeristen worden gebruikt.

Je zou denken dat een toenemend aantal deelfietsen, het aantal fietsen in de stad afneemt. Volgens de wethouder is dat niet het geval. Tot nu toe lijken het er alleen maar meer te worden, daar willen we paal en perk aan stellen.’ Inmiddels is er een aantal bedrijfjes verschenen die deelfietsen verhuren. Ze doen dat op de openbare weg. En en dat mag niet omdat ze daarmee fietsparkeerplekken in beslag nemen. Bovendien mag je geen dienst aan de openbare weg aanbieden. Volgens de Algemene Plaatselijk Verordening (APV) is dat niet toegestaan.

Vervolg op Witte Fietsenplan
Fietsen van Donkey Republic, OBike en FlickBik zijn overal in de stad te vinden. FlickBik bijvoorbeeld heeft duizend fietsen op staat gezet voor verhuur. Door middel van een app kun je ze opzoeken en gebruiken. Voor een euro per half uur kun je opstappen en na een ritje weer achterlaten waar je maar wil. Het is eigenlijk het vervolg op het Witte fietsenplan van weleer. Groot voordeel is nu dat je de fiets niet bij een ‘fietsenstation’ hoeft in te leveren. Prachtig systeem, zou je zeggen. De gemeente vreest echter dat er daardoor meer fietsen op straat bijkomen en het een rommeltje wordt.

Beleid nodig
De stadsdelen gaan nu de deelfietsen verwijderen. En de gemeente gaat met de reguliere fietsverhuurbedrijven en de bedrijven en de deelfietsverhuurders in gesprek. Als naast de toeristen ook de bewoners gebruik gaan maken van dit deelsysteem en minder hun eigen fiets  gaan bezitten, dan kan dit concept volgens de gemeente bijdragen aan het verlagen van de fietsparkeerdruk. Maar dan moet er eerst beleid komen om alles te kunnen regulieren. De eerste aanzet daarvoor is gezet, meldt de gemeente.

Vorig artikelJaguarwelpjes stappen na vijf weken voor het eerst uit nest
Volgend artikelEn dan gebeuren er bijzondere dingen…