Home Overzicht Den Haag verhoogt bijdrage Namenmonument tot 8,3 miljoen

Den Haag verhoogt bijdrage Namenmonument tot 8,3 miljoen

0
Het Namenmonument. Artist impression Studio Libeskind.

Het kabinet trekt 6 miljoen euro extra uit voor de aanleg van het Holocaust Namenmonument in de Weesperstraat. De bouw van de gedenkplaats voor de ruim 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust valt veel duurder uit dan gedacht. Het monument gaat 14,6 miljoen euro kosten.

Den Haag had al 2,3 miljoen euro voor het monument toegezegd, maar verhoogt dat nu tot 8,3 miljoen euro. Ook voor het nog ontbrekende bedrag van 1,7 miljoen staat het kabinet garant, maar rekent erop dat andere geldschieters inspringen. Onder andere de gemeente Amsterdam, bedrijven en particulieren deden dat al.

Initiatief uit 2007
Het Nederlands Auschwitz Comité zet zich al sinds 2007  voor de totstandkoming het Namenmonument. Het kunstwerk zou eerst een plaats krijgen in het Wertheimpark. De buurt was het er echter niet mee eens. Er zou te weinig plek zijn voor het monument in het relatief kleine park. Ook protesteerde de weduwe van Jan Wolkers tegen de komst. Het werk zou niet passen bij het Auschwitzmonument van Wolkers dat al in het Wertheimpark staat.

102.000 namen
Het namenmonument is een initiatief van het Nederlands Auschwitz Comité en is ontworpen door architect Daniel Libeskind. De wanden van het monument vormen soort doolhof en is opgebouwd uit 103.00 stenen. Op die stenen de namen staan van 102.000 vermoorde Joden en 220 Sinti en Roma, aangevuld met geboorte- en sterfdatum. Bij elkaar zijn de muren zo’n vierhonderd meter lang en zeven meter hoog. De wanden  vormen een soort doolhof. Vanuit de lucht gezien vormen roestvrijstalen objecten bovenop de wanden Hebreeuwse letters, die de zin ‘ter nagedachtenis van’ vormen.

Meer monumenten
Op de Weesperstraatstrook staan op dit moment twee andere monumenten die niet kunnen blijven staan als het Namenmonument er komt. Het monument ter nagedachtenis aan Mozes Vaz Dias zou een plek kunnen krijgen aan de overkant van de brug. Ook voor het monument van de Joodse Erkentelijkheid van Jobs Wertheim moet een andere plek worden gevonden.