Home Overzicht Deze week in Kriterion Pluk van de Petteflet en meer…

Deze week in Kriterion Pluk van de Petteflet en meer…

0

Filmtheater Kriterion draait deze week een aantal interessante films. Op het programma staat Je, Tu, Il, Elle (1974) met Chantal Akerman. Rocks gaat donderdag in première en de kinderklassieker Pluk van de Petteflet is zondag te zien. Wat later zondag om 21.00 uur is er live-muziek met Tos & Ike.

De Moderne Klassieker Je, Tu, Il, Elle (1974) is vrijdag 25 september om 14.30 uur te zien. In een nagenoeg lege kamer denkt een vrouw over zichzelf na, probeert brieven te schrijven en verkleedt zich. Het verhaal, eenvoudig in extreme vorm, gaat over een gespannen vrouw die een lange reis door Frankrijk maakt. Ze lijdt aan een gematigde psychologische inzinking na een verwoestende breuk.

Chantal Akerman speelt zelf een hoofdrol in Je, tu, il, elle, waarin ook Niels Arestrup en Claire Wauthion te zien zijn. Ze krijgt een lift van een jonge vrachtwagenchauffeur die haar zijn teleurstellingen in het leven vertelt, masturbeert hem, maar de relatie gaat niet verder. Ze bezoekt een vriendin die haar te eten geeft, gaat met haar naar bed, waarbij de liefdeshandeling van agressie geleidelijk aan overgaat in tederheid.

Je, Tu, Il, Elle was de eerste lange speelfilm van avant-garde filmmaakster Chantal Akerman. De film krijgt een boeiende werking door de aandachtige observatie van banale details en mechanische handelingen. Dit speelfilmdebuut is een (geslaagde) stijloefening en interessant in het licht van Akermans latere films.

Rocks gaat donderdag première. De Brits-Nigeriaanse Shola ‘bijgenaamd Rocks ‘ is vijftien jaar. Volgens de docenten op school moet ze gaan nadenken over haar toekomst, maar het heden slokt al haar energie en aandacht op. Haar vader is overleden en haar moeder is plotseling vertrokken om ‘haar hoofd vrij te maken’. Het is niet de eerste keer dat Rocks en haar kleine broertje Emmanuel er alleen voor staan. Helemaal alleen is Rocks gelukkig niet: ze heeft haar vriendinnen.

Rocks is een levendig portret van een groepje tienermeiden van diverse achtergronden uit Oost-Londen. Sarah Gavron (Suffragette, Brick Lane) omringde zich met getalenteerde vrouwelijke crewleden, onder wie Hélène Louvart, die eerder het camerawerk verzorgde voor Alice Rohrwachers Lazzaro Felice. De schrijvers werkten intensief samen met de jonge hoofdrolspelers en gebruikten hun inbreng voor het scenario. Een grimmig, maar vaak ook vrolijk en hoopvol verhaal over opgroeien in een wereldstad, volledig vanuit het perspectief van het meisje.

Kinderen komen zondag 27 september om 14.30 uur aan hun trekken bij Pluk van de Petteflet (2019). De verfilming van het kinderboek van Annie M.g. Schmidt heeft zich over de tijd tot een ware klassieker gevormd. Zoekend naar een woonplek belandt Pluk in de Petteflat waar hij nieuwe vrienden maakt en nieuwe avonturen tegemoet gaat.

Pluk rijdt met zijn rode kraanwagen rond opzoek naar een plekje om te wonen. Zo belandt Pluk in de Petteflat en raakt hij bevriend met een hele hoop frappante inwoners zoals meneer Pen, Aagje, de Stampertjes en Zaza de kakkerlak. Met elke vriend beleeft hij een nieuw avontuur.

Pluk krijgt te horen dat de Torteltuin – een plek vol dieren met hun eigen huisjes – vernietigt gaat worden. Hij trommelt al zijn nieuwe vriendjes op om dit tegen te gaan. Zal het ze lukken de Torteltuin en de dieren te redden?

Eindelijk! Er is weer een live-optreden in het café van Kriterion. Tos & Ike zullen zondag 27 september om 21.00uur achter de piano en microfoon kruipen en hun jazz, soul en R&B vibes op ons loslaten. Ze speelden eerder al op Sziget met hun band Par Hasard, maar voor Kriterion zijn ze met zijn tweeën al genoeg. Reserveren kan niet, dus wees op tijd.