Home Kunst Deze zomer weer muziek in de koepel van het Oosterpark

Deze zomer weer muziek in de koepel van het Oosterpark

1

In de zomer is het Oosterpark in het weekend vol mensen die genieten van de zon, het groen en de sfeer. Op 14 juli en 2 september komt daar wat bij; een gratis picknickconcert in de muziekkoepel. De initiatiefnemers zijn musici en muziekpedagogen in Oost die een luister- en doe-programma bieden rond klassieke muziek.

Tekst Anneke Hesp

Klassieke muziek in de koepel van het Oosterpark. Is dat niet waar dit podium meer dan honderd jaar geleden voor is gebouwd? Het was de tijd van de promenades in het park waarbij, zo stellen we ons voor, dames in lange jurken en heren met hoge hoed rondliepen of gezellig neerstreken op bankjes om te luisteren. Voor hen, maar ook voor Jan met de Pet, was muziek niet iets dat livestream ieder moment van de dag je oren in kon stromen. Dus die koepel was speciaal.

Klassiek in de openbare ruimte
Natuurlijk is de muziekkoepel nu ook in gebruik voor kinderfeestjes en tai chi. Maar er kan wel wat meer klassieke muziek in de openbare ruimte komen naast het overaanbod van popfestivals in parken en op pleinen, vindt organisator Florien Hamer. De celliste en muziekpedagoog vertaalt de muzikale middagen naar deze tijd in twee gratis picknickconcerten op zaterdag 14 juli en zondag 2 september.

Tussen 3 en 8 jaar
De activiteiten beginnen om 11.30 met een workshop voor kinderen tussen 3 en 8 jaar. Hamer geeft de workshop naar richtlijnen van de Hongaarse muziekpedagogen Zoltán Kodály en Klára Kokas. Kodály’s praktische insteek doet een beroep op de zintuigen, Kokas ontwikkelde de methode verder en geeft daarbij ruimte aan emoties en expressie.

Hoofdconcert
Op zaterdag 14 juli biedt het hoofdconcert bijzondere hoogtepunten uit de cello-piano werken van Beethoven, Kodály en Piazolla. Florien Hamer speelt dan samen met Hans van Beelen.

Op zondag 2 september speelt Duo van Heemsbergen & van Jaarsveld (klarinet-piano) werk van Finzi, Piazolla, Bernstein en Gershwin.

Talentenconcert
Om 14.00 uur is er een Talentenconcert, waarin optredens van getalenteerde klassieke musici, solo of in kamermuziekformatie.  Ben jij tussen 8 en 25 jaar, speel jij een instrument en wil je een keer midden in het park op het podium staan? Alle klassieke instrumentalisten zijn welkom!

Probeer een instrument
Om 15.00 uur volgt ‘Probeer een instrument’. Ben je nieuwsgierig om te weten hoe het is om een muziekinstrument te spelen? Muziekdocenten uit Oost bieden een selectie en staan klaar om je te begeleiden.

Stoelen staan klaar
Overal rond de koepel valt te genieten; op de bankjes, op de randen van de borders of zelfs vanaf het gras bij het pierenbadje. Neem vooral wat te picknicken mee. En, voor wie een plekje op het asfalt zoekt, een klapstoeltje. Voor mensen die heel dichtbij willen zitten, staan 30 stoelen in de koepel zelf klaar voor 10 euro per zitplaats.

Het is niet nodig om je aan te melden voor de workshop voor kinderen of om mee te doen aan Probeer een instrument. Maar het mag wel. Wil je optreden in het talentenconcert of een stoel reserveren, meld je dan aan via [email protected] of bel 06 1010 2869.

1 REACTIE