Tien dichters hebben zich laten inspireren door een van de zeventiende-eeuwse meesterwerken in de tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage, die dit weekeinde is geopend.
De tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage. Oogappels van de tsaren is een feest van herkenning en ontdekking. De drieënzestig geselecteerde werken van vijftig beroemde Hollandse Meesters uit de Gouden Eeuw, waaronder zes van Rembrandt, zijn hoogtepunten uit de collectie van de Hermitage in St.-Petersburg en tonen de liefde van de tsaren voor Hollandse schilderkunst.
Weer terug in Nederland
Het leeuwendeel van de schilderijen heeft een permanente plek in de museumexpositie en is na aankoop door de tsaren niet meer in Nederland te zien geweest. Het is dus heel bijzonder dat de schilderijen weer even ‘thuiskomen’ op Nederlandse bodem. Een deel van de werken is afgeleverd door KLM Cargo. Tot en met 27 mei 2018 zijn ze te bewonderen in de Hermitage Amsterdam.
Bundel-notitieboek
De gedichten, geschreven naar aanleiding van de tentoonstelling, zijn verzameld in een bundel-notitieboek Hollandse Meesters Hollandse Dichters dat verkrijgbaar is in de boekwinkels. Medewerking verleenden Dorien de Wit, Simone Atangana Bekono, K. Schippers, Anna Enquist, Cees Nooteboom, Ellen Deckwitz, Hilmano van Velzen, Ilja Leonard Pfeijffer, Pien, en Rodaan Al Galidi .
Kijk-, lees- en doeboek
Bij de tentoonstelling is ook een kinderboek verschenen. Ceciel de Bie en Reinoud Leenen schreven Word jij ook een Hollandse Meester? In dit kijk-, lees- en doeboek reizen kinderen met het beroemde licht dat de Hollandse Meesters vastlegden, terug naar de zeventiende eeuw.
Feest van herkenning
De tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage. Oogappels van de tsaren is een feest van herkenning en ontdekking. De drieënzestig geselecteerde werken van vijftig beroemde Hollandse Meesters uit de Gouden Eeuw, waaronder zes van Rembrandt, zijn hoogtepunten uit de collectie van de Hermitage in St.-Petersburg en tonen de liefde van de tsaren voor Hollandse schilderkunst. Het leeuwendeel van de schilderijen heeft een permanente plek in de museumexpositie en is na aankoop door de tsaren niet meer in Nederland te zien geweest. Het is dus heel bijzonder dat de schilderijen weer even ‘thuiskomen’ op Nederlandse bodem. Ze zijn tot 27 mei te bewonderen in de Hermitage Amsterdam.