Home Overzicht Diemen nu definitief akkoord met heropening Nuonweg

Diemen nu definitief akkoord met heropening Nuonweg

0

Na jarenlange onderhandelingen is de gemeenteraad van Diemen nu definitief akkoord gegaan met het openstellen van de ‘Nuonweg’ in IJburg. Het was een hamerstuk. Na aanpassing van het bestemmingsplan kan de Overdiemerweg opnieuw worden ingericht. Het zal nog een paar jaar duren voordat fietsers en automobilisten er gebruik kan kunnen maken.

Een van de vragen van de gemeenteraad van Diemen nog had, was te onderzoeken of er voor de fietsers een een tunneltje zou moeten komen in plaats van een gelijkvloerse oversteek. Uit onderzoek door de gemeente Amsterdam, die voor de kosten opdraait, dat zo’n tunneltje sociaal onveilig is en bovendien veel duurder. In het voorontwerp bestemmingsplan gaat Diemen nu uit van een gelijkvloerse oversteek voor fietsers die is voorzien van verkeerslichten.

Alle obstakels uit de weg geruimd
De Nuonweg, de snelste route van IJburg naar Muiden, werd in 2014 gesloten, onder meer omdat IJburg een eigen afslag naar de A1 kreeg. Dat gaf veel protest bij bewoners van IJburg. De gemeente Diemen zag de heropening van de Overdiemerweg, zoals de weg eigenlijk heet, lange tijd niet zitten. Dat was uit angst voor meer verkeer door het dorp en de aanzuigende werking van Maxis ten koste van winkels in Diemen. Alle obstakels zijn nu uit de weg geruimd en in 2020 zal de Nuonweg van bestemmingsweg zijn gewijzigd naar doorgaande weg.

Kosten voor Amsterdam
Voor de heropening van de Overdiemerweg is een bedrag van 3,4 miljoen euro nodig is. Amsterdam legt dat samen met winkelcentrum Maxis op tafel. Met dat geld worden kruisingen heringericht, er komen stoplichten bij en de weg moet geschikt worden gemaakt voor openbaar gebruik.