Home Nieuws uit Artis Dieren Artis eten planten uit eigen tuin

Dieren Artis eten planten uit eigen tuin

0
Aldabra reuzenschilpad eet snijbiet.

In Artis lopen sinds deze week dierverzorgers een plukroute door de eetbare tuin. Alle seizoensperken bestaan uit bloemen, kruiden en groenten die eetbaar zijn voor mens en dier. De dierverzorgers plukken iedere dag van de 160 soorten eenjarige en meerderjarige planten en voeren het eetbare groen aan de dieren. Artis is de enige dierentuin ter wereld die op grote schaal eigen groenten, kruiden en bloemen kweekt voor haar dieren. De introductie van de eetbare tuin was vorig jaar. Inmiddels zijn er plantensoorten toegevoegd en zijn aan het tuinontwerp bonenstaken bijgeplaatst.

Beeld Artis Sem Viersen

De eetbare tuin is niet alleen mooi om te zien, maar is  bovenal voor  de dieren een nieuwe sensatie. De planten hebben meer smaak dan de dieren gewend zijn. Ook is er veel meer smaak- en geurvariatie door de verscheidenheid aan planten. Zo stormen de Fijileguanen af op de geur van verse kruiden. En laten de Aldabra reuzenschildpadden, de grootste landschildpadden ter wereld, zich pittige kruiden, zoals het abc-kruid, goed smaken. Heel anders is de reactie van de chimpansees, die de rode bladmosterd en venkel de rug toekeerden omdat ze zo moesten wennen aan de smaak. Voor dieren geldt, net als voor mensen, dat ze moeten wennen aan smaken. Door de ervaring van vorig jaar, weten de dierverzorgers inmiddels welk dier wat lust.

Groen en duurzaam
De eetbare planten in Artis zijn afkomstig van een biologische kweker. Alle beplanting wordt opgegeten, van het puntje van de wortel tot het topje van de bloem. Omdat er niets verspild wordt, is de eetbare tuin een mooi voorbeeld van de duurzame ontwikkeling die Artis doormaakt. Aan het eind van het groeiseizoen worden de eenjarige planten gerooid. De hele planten worden als gedragsverrijking aan de olifanten en giraffen gevoerd. Dit jaar zal geëxperimenteerd worden met het bewaren van kruiden en bladeren. Kruiden worden gedroogd en bladeren worden in vaten geperst zodat de Artis-dieren het hele jaar door van de oogst kunnen eten. Tijdens de Artis-Zoomeravonden in juli en augustus, is er de familierondleiding ‘wie lust wat’ langs de eetbare tuin om zelf te ontdekken wat de dieren en mens eten.

De eetbare tuin van Artis .