Home Groen Dit jaar geen Victoria waterlelie in de Hortus

Dit jaar geen Victoria waterlelie in de Hortus

0

Dit jaar is de Victoria waterlelie van de Hortus niet te zien. De verwarming van de buitenvijver van de plantentuin is kapot gegaan. Omdat deze tropische plant toch wel een badje van minimaal 28 graden nodig heeft, was uitplanten in de buitenvijver dit jaar niet mogelijk. De vijver is inmiddels gevuld met enkele andere waterleliesoorten en natuurlijk de Lotus.

De bloem van de Victoria waterlelie bloeit slechts twee nachten en opent zich bij schemer. Dat is ieder jaar goed voor grote belangstelling van bezoekers van de Hortus die dan  de ‘koningin der waterlelies’ in al haar glorie kunnen bewonderen. Het is ook bijzonder dat de Victoria is de eerste nacht wit van kleur is. De tweede nacht opent de bloem zich opnieuw, maar is dan roze. Na de tweede nacht sluit de bloem zich en verdwijnt onder water.

De reuzenwaterlelie heeft sinds 1859 regelmatig gebloeid. Sinds 2002 kweekt de Hortus als enige tuin in Nederland een Victoria in een verwarmde buitenvijver. De lelie in de Hortus is een kruising tussen de Victoria cruziana en de Victoria amazonica die begin 19e eeuw in een zijrivier van de Amazone in Bolivia werd ontdekt.