Home Lezen en schrijven Dode schrijvers, levende woorden

Dode schrijvers, levende woorden

0

Op De Nieuwe Ooster liggen veel bekende en minder bekende schrijvers en dichters begraven. Op zondagmiddag 16 september van 12.00 tot 13.00 uur kun je samen met dichter en presentator Jos van Hest het graf van Kees Fens bezoeken.

Het graf ligt tegenover het graf van Breitner en Witsen. In ‘Het geluk van de brug’ uit 2008 schreef Kees Fens over zijn bezoek aan het graf van schilder Willem Witsen. Hij schreef hierover: ‘Op een dag dat het licht meer de geest van Witsen dan van Breitner toonde, ben ik naar de Nieuwe Oosterbegraafplaats gegaan…  dit zo lieflijke dodenrijk, zo lieflijk dat je je even met het leven verzoent.’

Jos van Hest vertelt bij het graf over leven en werk van de schrijver en hij leest voor. Dat zorgt voor een wonderlijke ervaring: juist bij het graf van een schrijver voel je dat zijn woorden het vermogen hebben om voort te leven.

Fens las vroeger zes boeken per week. Twee maal per week verschenen zijn stukken in de Volkskrant. Jarenlang baseerden lezers het al dan niet aanschaffen van een boek op zijn recensies over literatuur of cultuur geschiedenis. Maar hij schreef ook over sport en dagelijkse dingen die emotie bij hem opriepen. Fens was hoogleraar Moderne Letterkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, terwijl hij nooit een academische graad behaalde. Voor zijn werk kreeg hij onder andere de P.C. Hooftprijs en de Laurens Janszoon Costerprijs.

Bezoekers ontmoeten elkaar bij de ingang van de begraafplaats en wandelen samen naar het graf. Daar staan stoelen gereed. Deelname is gratis, maar in verband met het beperkte aantal deelnemers wel graag vooraf aanmelden via [email protected]