Home Wonen Doe je ook aan shinto?

Doe je ook aan shinto?

1

En? Hoe lang heeft het geduurd voordat het vakantiegevoel verdwenen was? Bij mij veertien dagen. Precies twee weken nadat ik was thuisgekomen van een ontspannen wandelvakantie in eigen land, wist ik dat het relaxte gevoel ver te zoeken was. Ik was al anderhalve week aan het werk, maar had die dag te veel tegenslagen om nog vast te kunnen houden aan het relaxte zomergevoel.

Opruimspecialist Linda Groen is professional organizer en auteur van de boeken Wat een bende! | Professional organizing, je leven op orde | Opgebrand en uitgeblust

Door werk en mantelzorg, kwam ik nauwelijks toe aan mijn huishouden. Boodschappen doen, maaltijden klaarmaken en wassen deed ik wel, maar schoonmaken en strijken kwamen in het gedrang. Dat gebeurt vaker als ik een drukke periode heb, want dan heeft het huishouden niet mijn prioriteit. Naast werk en zorg moet ik namelijk ook opletten dat ik mijzelf niet voorbij loop, want daar heeft niemand wat aan.

Tip

Kies een ruimte in je huis die je wilt schoonmaken en ruim daar op, gooi weg wat je niet gebruikt en maak schoon. Je zult merken dat dit ook iets met jou doet van binnen.

Toen ik dinsdagavond om acht uur ’s avonds nog een telefonische afspraak had en om zes uur al klaar was met eten, besloot ik mijn woonkamer af te stoffen en te stofzuigen. Ik irriteerde me namelijk steeds meer aan de laag stof op de schoorsteenmantel. Zag ik geweldig resultaat na mijn gepoets? Niet echt. Dat is huishouden in een notendop: als je het niet doet, zie je het. Toch voelde ik mij beter in mijn schoongemaakte woonkamer.

In diezelfde week las ik over shinto in een artikel uit 2013. Het duizenden jaren oude shinto is een Japanse levensfilosofie zonder voorschriften. Het is in Japan overal aanwezig, als een manier van leven. Shinto draait om de ervaring met de natuur in het dagelijks leven. Ook in de stad, want de natuur kan wel uit de stad gehaald worden, maar niet uit de mens. Het is een levenskracht die overal om ons heen aanwezig is. De natuur is een cyclisch proces waar ruimte gemaakt moet worden. Shinto gaat om schoonmaken. Die activiteit zet allerlei mentale processen in gang. Fysiek schoonmaken zorgt voor mentale helderheid. Of zoals organizers vaak zeggen: ruimte in je huis, geeft ruimte in je hoofd.

Laat ik dat nu ervaren hebben na mijn schoonmaakactie op dinsdagavond. Het voelde goed en dat blijkt dus een naam te hebben: shinto. Door een ruimte op te ruimen, zaken weg te gooien en schoon te maken, houd je dus ook een innerlijke schoonmaak. Fascinerend.

Bron: happinez nummer 4 – 2013

1 REACTIE