Home Wonen Doe jij de belangrijke dingen eerst?

Doe jij de belangrijke dingen eerst?

0

Niemand is perfect. Ook ik heb wel eens zo’n dag waarop je van alles doet, maar eigenlijk ’s avonds niet meer kunt navertellen wat je nu eigenlijk gedaan hebt. Zo’n dag dat je geleefd wordt door binnenkomende e-mails, telefoontjes, post, klusjes en allerlei andere bijzaken. Zo’n dag dat de uren voorbij vliegen, maar je niet meer weet hoe de tijd zo snel is gegaan.

Opruimspecialist Linda Groen is professional organizer en auteur van de boeken Wat een bende! | Professional organizing, je leven op orde | Opgebrand en uitgeblust

Vandaag is zo’n dag. Er staat geen afspraak buiten de deur gepland, waardoor ik ’s ochtends wat rustiger aan de slag ga en denk zeeën van tijd te hebben. Vandaag is er voldoende tijd om de grote, moeilijke en langetermijn-klussen aan te gaan pakken. Hoe komt het dan dat het nu dan toch al weer bijna half vier is, ik niet veel zin en energie meer heb en ik niet gedaan heb wat ik dacht te gaan doen? Ik heb mijn planning gevolgd. Dat wil zeggen dat ik bijna alle taken heb volbracht die in mijn planningsagenda vermeld staan voor vandaag. Maar de belangrijke dingen die ik wilde doen vandaag, omdat er nu tijd voor is, heb ik steeds voor me uitgeschoven. Met als gevolg dat ik er nu geen zin meer in heb of onvoldoende tijd voor heb om me er een paar uur aan over te geven.

Dat is een beetje dom van me. Dat geef ik meteen toe. Ik heb mijn eigen tip niet opgevolgd. Ik weet dat ik ’s ochtends het best functioneer en eigenlijk mijn e-mails en binnenkomende telefoontjes moet blokkeren om mijn handen en vooral hoofd vrij te hebben voor het moeilijkere denkwerk. Timemanagement-expert Brian Tracy verwoordt dit heel beeldend. Zijn methode: Slik die kikker. Dit is gebaseerd op een uitspraak van Mark Twain: Wanneer je ’s ochtends als eerste een springlevende kikker eet, kun je de dag beginnen in de wetenschap dat dat waarschijnlijk het ergste is dat je die dag zal overkomen. Met andere woorden: stel niet uit, begin meteen met het vreselijkste klusje dat gedaan moet worden, daarna kan het alleen maar meevallen.

Het klinkt leuk, zeker als je je het bovenstaande ook kunt inbeelden. Zie je die kikker voor je neus zitten kwaken en je uitdagen? Voel je de walging als je hem vastpakt, in je mond stopt en doorslikt? Een ergere taak dan deze heb je toch niet? Vandaag niet en nooit niet? Als je dit voor je kunt zien, kun je ook bedenken dat wat je vandaag zou moeten doen eigenlijk erg meevalt.

Tip

Doe belangrijke dingen eerst. Hoe weet je wat belangrijk is? Door te weten wat je wilt en prioriteiten te stellen.