Home Wonen Does this spark joy?

Does this spark joy?

0

De afgelopen maanden is de Japanse organizer Marie Kondo veelvuldig in het nieuws geweest vanwege haar boek Opgeruimd! Je kon bijna geen actualiteitenprogramma, krant of tijdschrift bekijken of ze werd genoemd. Mijn klanten begonnen mij vragen te stellen over haar boek en haar werkwijze, dus toen kon ik er helemaal niet meer omheen.

Opruimspecialist Linda Groen is professional organizer en auteur van de boeken Wat een bende! Professional organizing, je leven op orde | Opgebrand en uitgeblust

Waarom krijgt mijn Japanse collega zo veel aandacht? Eén reden zal zijn dat haar opruimmethode rigoureus is te noemen. Kort gezegd pleit ze ervoor veel spullen en papieren weg te doen en alleen de dingen te bewaren waar je blij van wordt. De vraag die hiervoor gebruikt wordt is: Does this spark joy? Daarover straks meer. Een tweede reden voor alle aandacht zal zijn dat Kondo van mening is dat je sokken rust nodig hebben en dus niet tot bolletjes gevouwen moeten worden. Ook opmerkelijk is dat haar methode voorschrijft dat je alles verticaal moet opbergen. Verticaal? Jazeker. Dus ook je laptop en je kleding.

Ik begon wat sceptisch aan het lezen van haar boek, maar moet inmiddels toegeven dat ze een paar  goede ideeën heeft. Waar ik wel moeite mee heb is de vraag waar de hele KonMari-methode, zoals haar methode heet, op gebaseerd is, namelijk: Does it spark joy? In de Nederlandse vertaling is dit geworden: Word je hier gelukkig van? Ik schat in dat veel mensen moeite hebben om deze vraag te beantwoorden. Gelukkig is een erg subjectief begrip en een aantal voorwerpen waar je niet gelukkig van wordt, heb je wel degelijk nodig.

Mijn grootste vooroordeel was haar kijk op sokken. Dat sokken moeten rusten en dus niet als bolletjes opgeborgen moeten worden, gaat mij wat ver. Na het lezen van haar manier van sokken vouwen en verticaal opbergen, heb ik het zelf uitgeprobeerd en moet ik toegeven dat mijn sokkenla er overzichtelijker en ruimer uitziet. Ik ben het niet eens met haar constatering dat sokken rust nodig hebben en moet hier eerlijk vermelden dat het op deze manier vouwen van je sokken meer tijd kost. Of het dus praktisch is valt te bezien.

Tijdens het lezen, voordat ik het boek dus uit had, kreeg ik al weggooi-impulsen. Daar heb ik aan toegegeven en ondanks mijn opgeruimde huis heb ik toch nog heel wat spullen weggedaan, vooral boeken en papieren. Blijkbaar heeft Kondo’s opruimfilosofie iets geprikkeld en zelfs mij, als verstokte opruimer, kunnen stimuleren om nog meer ruimte in huis te creëren. Er zullen niet zoals in de voorbeelden in het boek tientallen vuilniszakken met spullen mijn huis verlaten, maar de KonMari-methode heeft mij wel degelijk een beetje besmet.

Ik kan jullie aanraden ‘Opgeruimd!’ te lezen en wil je adviseren eruit te halen wat voor jou werkt. Ik ben erg benieuwd naar jullie bevindingen!

 

Tip

Spullen doorgeven aan iemand die ze wél gebruikt is een goed idee.

Bron: Opgeruimd!, Marie Kondo