Home Wonen Don’t worry

Don’t worry

0

De wet van Murphy werd twee maanden geleden weer eens aangetoond. Had ik in september de stress achter de rug van de onachtzame werklui die het plafond moesten vervangen in mijn woonkamer, bleek de pomp in het souterrain die het bad- en wasmachinewater moet afvoeren, in diezelfde week aan vervanging toe. Volgens de wet van Murphy gaat mis wat er mis kan gaan, dus na deze twee dure debacles, hield ik even mijn adem in. Maar het feit dat ik een zondagskind ben en dus geluk heb, bleek weer in mijn voordeel te werken.

Opruimspecialist Linda Groen is professional organizer en auteur van de boeken Wat een bende! | Professional organizing, je leven op orde | Opgebrand en uitgeblust

Toen ik in de loop van oktober de installateur uitzwaaide die mijn cv-ketel en gaskachels had schoongemaakt, was ik zo dom om tegen mijn man te zeggen: ‘Zo, nu is alles klaar.’

Tip

Don’t worry, be happy! Adem in en adem rustig uit.

Niet dus. Ruim 24 uur later ontdekte ik, toen ik in bed lag op het punt om te gaan slapen, dat er een vlek op de slaapkamermuur zat. Mijn eerste gedachte was dat het aan het licht lag, maar helaas. Toen ik het licht feller zette, bleken er twee lekkagevlekken in mijn muur te zitten. Wat ik toen zei, zal ik hier niet noteren. Mijn slaapkamer is nog geen twee jaar geleden prachtig opgeknapt en zag er tot deze lekkage tiptop uit. Nadat de klusjesman het plafondfiasco netjes had weggewerkt, had ik al bedacht dat ik voortaan zelf moest schilderen, omdat mijn klusjesman met pensioen is. Toch vond ik het tegenvallen dat ik dat binnenkort in de praktijk moet gaan brengen.

Grootste zorg is eerst de oorzaak van de lekkage te achterhalen en die te stoppen. Pas na weken drogen zal ik mijn kluskunsten kunnen gaan uitvoeren. Wat kan je doen als je dit net voor het slapengaan ontdekt? Gewoon gaan slapen. En wonder boven wonder lukte me dat. De volgende ochtend was de oorzaak van de lekkage snel getraceerd bij de buren en de vlekken zijn niet veel groter geworden. Gelukkig.

Waarom schrijf ik daar nu een column over? Omdat ik me kan verbazen waarover ik pieker en waarover ik me juist geen zorgen maak. Wat is het verschil tussen de ene en de andere situatie? Dit lekkageprobleem kan ik dus makkelijk loslaten, terwijl het vervangen van het plafond me maagpijn heeft bezorgd. Nu zou het iets te maken kunnen hebben met de controle hebben of juist helemaal loslaten. Om half twaalf ’s avonds kan ik vrij weinig doen aan een lichte lekkage die bij de buren vandaan komt. Wel kan ik de volgende ochtend actie ondernemen. Gelukkig heb ik dat ook gedaan, want de huisbaas kwam pas twee weken na het melden van de lekkage. Ook heb ik besloten zelf ergens voor Kerstmis de muur te herstellen en dit niet via de huisbaas te laten doen. Het ligt nog te vers in mijn geheugen hoe de beunhazen die hij me gestuurd heeft om het plafond te vervangen, de zaak vooral lelijker gemaakt hebben. Dan verpruts ik het liever zelf. Wat niet zal gebeuren. Dit wordt de eerste keer van vele keren in mijn leven dat ik zelf de verfkwast ter hand neem. Voor alles is een eerste keer tenslotte.