Home Overzicht Drie architectenbureaus ontwerpen bebouwing kavel 6 op Oostenburg

Drie architectenbureaus ontwerpen bebouwing kavel 6 op Oostenburg

0

De woningcorporatie Stadgenoot vroeg drie ervaren en vier jonge architectenbureaus schetsontwerpen te maken voor de invulling van kavel 6 op Oostenburg. Op deze kavel, gelegen tussen het INIT-verzamelgebouw en het spoor, wil Stadgenoot ongeveer 150 jongerenwoningen, 30 seniorenwoningen en een bedrijfsruimte bouwen. Uit de zeven ontwerpen koos de jury er drie die uiteindelijk worden ontwikkeld .

Eelco Hiemstra

Bedrijvigheid alom op Oostenburg. Het meest oostelijke van de drie Oostelijke Eilanden is volop in ontwikkeling. Op verschillende kavels op het noordelijk deel wordt hard gewerkt aan de voorbereiding en bouw van een nieuwe autoluwe stadswijk van ongeveer 1.500 woningen.

De bebouwing op dit deel van Oostenburg moet een mix bieden van sociale, middensegment en vrije sector huurwoningen, koopwoningen, ruimte voor ontspanning, horeca en bedrijfsruimten. De historische kern uit de tijd van de industriële revolutie, zoals de Van Gendthallen en de Werkspoorhal, blijft daarbij behouden.

Historische plek
Kavel 6 ligt op een historische plek. Lang voordat Werkspoor zich op het eiland vestigde was de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) de eigenaar van het eiland en bouwde het hier vanaf 1661 haar schepen. De VOC beschikte in die tijd over zes scheepswerven in Nederland, maar die op Oostenburg was veruit de grootste. Op het eiland in het moeras langs het IJ werd meer dan de helft van alle schepen van de VOC gebouwd.

Jaarlijks werden er op de werf op Oostenburg drie spiegelretourschepen gebouwd. Kavel 6 ligt zo ongeveer op de plaats waar de schepen in aanbouw in het dok lagen, de plek waar tsaar Peter de Grote in 1697 vier maanden stage liep.

Originaliteit in materiaalkeuze en ‘ontmoeten’ centraal
Stadgenoot vroeg de deelnemende architectenbureaus om in hun ontwerpen voor kavel 6 de kernwaarden van Oostenburg (eiland, stoer, levendig en contrastrijk) en de geschiedenis als uitgangspunt te nemen. Dit resulteerde in zeven schetsontwerpen die gekenmerkt worden door hun robuustheid.

Inmiddels zijn de winnaars van de wedstrijd bekend gemaakt. Van de ervaren architectenbureaus mag NEXT het ontwerp maken voor de jongerenstudio’s en zijn de jonge architectenbureaus HOH en Urban Echoes gekozen om de kleinere gebouwen met jongerenstudio’s, seniorenwoningen en bedrijfsruimte te ontwerpen.

De jury was zeer te spreken over de originaliteit in materiaalkeuze van de winnende ontwerpen en de manier waarop de concepten het ‘ontmoeten’ centraal stellen.

Urban Echoes
Het ontwerp van Urban Echoes noemde de jury een ‘doordacht ruimtelijk concept met een grote poort naar een levendig binnenhof en origineel in materiaal- en kleurkeuze’. Het wordt volgens de juryleden een uitdaging voor de architect om dit concept uit te werken naar een betaalbaar en realiseerbaar ontwerp.

HOH Architects
Het schetsontwerp van HOH Architects werd door de jury omschreven als een sterk, helder en compact stedenbouwkundig concept. Het ontwerp onderscheidt zich volgens hen door de combinatie van materialen: authentieke wandtegels, een metalen trappenhuis met groen en een geheel glazen en transparant fietshuis.

 

NEXT
Het ontwerp van het ervaren architectenbureau NEXT werd geprezen voor de aandacht voor het ‘elkaar ontmoeten’ en de mooie woningplattegronden met veel lichtinval. De vormgeving van de collectieve buitenruimten zorgt daarbij voor natuurlijk licht in de kern van het gebouw. Daarnaast vond de jury de roestbruine kleur de woontoren een stoere en industriële uitstraling geven die bij Oostenburg past.

De start van de bouw op kavel 6 is voorzien in het najaar van 2020 en zal ongeveer twee jaar in beslag nemen. Alle zeven ontwerpen zijn nog tot en met 7 april te zien in een mini-expositie in architectuurcentrum Arcam aan de Prins Hendrikkade.