Home Eten&Drinken Drie Wijzen uit het Oosten zetten Oost verder op de kaart

Drie Wijzen uit het Oosten zetten Oost verder op de kaart

Nieuwe café’s in Java- en Linnaeusstraat

0

De drie horeca-wijzen uit het Oosten, Riad, Jason en Piet, blijven onvermoeibaar de horeca in Oost verrijken met nieuwe initiatieven. Je hebt al bijna twee handen nodig om het aantal te tellen. Begonnen in Elsa’s aan de Middenweg, kwamen er nieuwe kroegen en café-restaurants aan het Beukenplein, de Beukenweg, de Linnaeusstraat en het Krugerplein, zoals Maxwell, Bukowski, de Biertuin, Kuyper en Eddy Spaghetti. En nog deze zomer wordt er in het pand van voormalig East of Eden aan de Linnaeusstraat een nieuw café geopend, evenals in de Javastraat.

Riad Farhat is geboren in de Watergraafsmeer, was 17 toen hij als ober begon in café Elsa’s aan de Middenweg, doorliep de Hogere Hotelschool in Den Haag en is inmiddels 35 jaar. Samen met Piet en Jason, die Elsa’s groot maakten, vormt hij een drietal en worden ze ‘De Drie Wijzen van het Oosten’ genoemd. Vorig jaar werden ze door Horeca Nederland uitgeroepen tot de Meest Markante Horecaondernemers van Amsterdam en begin dit jaar behaalden ze de vierde plaats in de Paroolwedstrijd ‘Amsterdammer van het Jaar’.

Motivatie is Oost
We spreken met Riad Farhat, die het erg druk heeft en zich even kon vrijmaken. ‘Het is echt buffelen op dit moment.’ Zijn drive? ‘Wij zijn alle drie oosterlingen en ondernemers. Onze motivatie is: Oost. We willen Oost als uitgaansgebied op de kaart zetten en we hadden nooit kunnen dromen, dat ons project zo enorm zou uitgroeien. We concentreren ons met opzet op Oost omdat dat ons het meest ter harte gaat.

Aanvankelijk bezwaren
Café Waterkant bij parkeergarage Europarking aan de Nassaukade is een uitzondering, maar dat is ontstaan als broedplaats en een project voor vijf jaar. In Oost is volgens Riad nog veel mogelijk. Binnenkort komen er immers nog eens zo’n 8.000 studenten vanuit de Leeuwenburg bij het Amstelstation onze kant op. De nieuwe vestiging in de Javastraat riep aanvankelijk wat bezwaren op van buurtbewoners, die bang waren voor mogelijke overlast maar ons is verzekerd, dat de overgrote meerderheid in de buurt wel enthousiast is over ons nieuwe initiatief daar. Dus zetten we door, het huurcontract is al getekend. Het nieuwe café Walter’s Woodbury daar is ook succesvol. Er is nog niet zoveel horeca in de straat, dus de behoefte eraan is er zeker.

Relaxte kroeg
East of Eden was in het begin een heel drukke en goedlopende kroeg maar zag er na verloop van tijd steeds onverzorgder uit en was ook nogal gedateerd. Maar de sfeer was wel erg relaxed. Dat willen we zo houden maar het moet er wel weer druk gaan worden.’ En dat is de heren wel toevertrouwd, de naburige Biertuin is stervensdruk en eigenlijk alle nieuwe tenten draaien prima. Zij zijn speciaal voor dit nieuwe project een samenwerking aangegaan met Chris Souren van Conceptstore 290 Square Meters en Marcel van Breda van Bar Weber en Bar Lux.

Kritiek op serre van East of Eden
Op de kritiek van de nieuwe serre door de erfgoedverenigng Heemschut reageerde Riad in eerste instantie een beetje korzelig, zeker als er een vergelijking wordt gemaakt met de serre van Roezemoes, dat op de plaats van het oude politiebureau aan de Linnaeusstraat kwam. Even later begint hij te lachen. ’Ja, die serre daar maar die is ook van kunststof. De oude serre van East of Eden is rot en verzakt, de nieuwe wordt van antracietzwart staal met glas, veel modieuzer. Hij is in samenspraak met Welstand ontworpen door het architectenbureau van voormalig Rijksbouwmeester Van Dongen. Ook de fundering van het oude café moet verstevigd worden. Daar zijn ze nu mee bezig.’

Beter zicht op pand
Heemschut laat weten dat het aanvankelijk schrok van een eerste summiere schets, maar vindt de uitgewerkte tekeningen er al veel beter uitzien. De oude houten serre is trouwens een latere toevoeging aan het pand, dat zelf rond 1880 is gebouwd. De nieuwe is modern en van staal en glas maar voegt zich in feite beter in de voorgevel van het pand. De indeling van de serre sluit aan op de indeling van de kozijnen erboven en de boogvensters boven komen terug in het metalen frame van de serre. Jammer genoeg komt er geen gebrandschilderd glas in de serre, maar omdat deze helemaal transparant wordt ontstaat er wel een beter zicht op de voorgevel van het 19de eeuwse pand. Overigens had Heemschut liever herbouw van de oude serre gezien

Zo rond juli gaan beide nieuwe café’s open. Ze krijgen een dag- en avondfunctie. Je kunt er ontbijten, lunchen, dineren en een drankje gebruiken.