Home Eten&Drinken Driegangenmenu voor een prikkie

Driegangenmenu voor een prikkie

0
Chef-kok Peter van de Wal (links) aan het werk in de keuken.

Na Eetkamer Zuid is nu ook sinds begin januari Eetkamer Oost geopend, in de Indische Buurt. Hier wordt iedere woensdagavond heerlijk gekookt voor en door buurtbewoners. Een wisselend driegangenmenu voor bijna niets, mits u tot de doelgroep behoort.

Tekst Anna Zuidmeer | Foto’s Liesbeth Rahder | IJopener

Het is een grauwe middag als we op zoek gaan naar Eetkamer Oost, gevestigd in Buurthuis Archipel. Dit blijkt een losstaand bakstenen gebouw midden op het Makassarplein te zijn. Binnen is een ruime, kleurrijke kamer met hoge ramen. Aan de verschillende tafels zitten groepjes buurtbewoners die zo nu en dan wat aan de bar bestellen. Op een zwarte bank zit een oudere dame op haar telefoon te kijken. In deze ruimte serveert chef-kok Peter van de Wal iedere woensdagavond een heerlijk driegangenmenu voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel en ouderen uit de buurt.

Eetkamer Oost haalt buurtbewoneruit sociale isolement

Er is interesse genoeg: deze avond zijn er al achttien reserveringen. ‘Het loopt goed’, beaamt Hanneke de Gooijer die kok Peter vanuit revalidatiecentrum Heliomare begeleidt met het opzetten van Eetkamer Oost. ‘Door Eetkamer Oost iedere woensdagavond te organiseren kunnen mensen structuur in hun week aanbrengen. Dat is fijn voor ouderen en mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Wij proberen mensen uit hun sociale isolement te halen en bieden hen de mogelijkheid met lotgenoten in contact te komen.’ Door te flyeren wordt geprobeerd meer mensen uit IJburg en Watergraafsmeer uit te nodigen ook te komen eten.

Samen eten
Woensdagmiddag verzamelen Peter van de Wal en verschillende vrijwilligers zich om zich voor te bereiden op de gasten die rond half vijf op de stoep staan. De oudere dames zijn hier als vrijwilliger terechtgekomen via de IJopener. In december plaatste Peter een advertentie in het magazine om zijn initiatief voor Eetkamer Oost aan te kondigen. Hierop volgden meteen veel enthousiaste reacties en aanmeldingen om als vrijwilliger mee te komen helpen. Deze avond zijn er vier vrijwilligers aanwezig die onder leiding van Peter helpen met boodschappen doen en koken. Daarnaast heten zij de gasten welkom en helpen achteraf met opruimen. Ook de vrijwilligers die vandaag meehelpen, komen allemaal uit de buurt.

De avonden zijn iedere week hetzelfde ingedeeld: vanaf half vijf beginnen de eerste bezoekers binnen te druppelen en worden zij ontvangen met een drankje. Om half zes wordt het eten opgediend en kunnen de gasten aan tafel, om vervolgens rond half acht weer naar huis te vertrekken. Peter stelt iedere week een nieuw driegangenmenu samen, waarbij ook rekening wordt gehouden met vegetariërs. ‘Het is voor mensen ook leuk om eens wat anders te eten dan de maaltijden in zorginstellingen’, aldus de chef. Vanavond staat er een Hollandse klassieker op het menu: hachee met rode kool.

Peter was eigenaar van restaurant Swoel in Haarlem, maar kreeg in 2012 een hersenbloeding. Na een periode van revalidatie en verblijf in een zorginstelling woont hij inmiddels weer zelfstandig en weet ondanks zijn goed gevulde schema tijd te vinden om zich als sociaal ondernemer in te zetten voor buurtbewoners. Hanneke ondersteunt nu nog bij het opstarten en draaiende houden van Eetkamer Oost. Het is de planning dat na een half jaar het project zelfstandig gerund wordt en voor onbepaalde tijd blijft bestaan.

Eenzaamheid tegengaan
Hanneke vertelt dat nu ouderen steeds langer thuis blijven wonen er ook een grotere behoefte ontstaat aan voorzieningen voor deze doelgroep. De gemeente Amsterdam is hier ook mee bezig en draagt eraan bij door subsidies te geven aan projecten als Eetkamer Oost. Om ouderen te ondersteunen wordt er bijvoorbeeld ambulante zorg geboden, maar daarnaast wordt er ook veel aandacht besteed aan het stimuleren van participatie in de samenleving van deze groep. Zo kan voorkomen worden dat mensen met niet-aangeboren hersenletsel of ouderen in de buurt vereenzamen. Eetkamer Oost draagt hieraan bij door iedere week een lekker diner voor te schotelen, gezellig samen te eten en zo buurtbewoners en lotgenoten met elkaar in contact te brengen. Het project is een waar succes. De gemeente is er zelfs zo enthousiast over dat nu al gesproken wordt over het openen van een derde Eetkamer: in Amsterdam-Noord.

Iedere woensdagavond vanaf 16.30 uur, reserveren via Hanneke: 06 4517 2873, Makassarplein 1, buurthuis Archipel, € 5,50 of € 4 met stadspas.