Home Nieuws uit Artis Duizend jaar oude boom voor het nieuwe jaguarverblijf

Duizend jaar oude boom voor het nieuwe jaguarverblijf

0

Drie olijfbomen van ieder 350 jaar oud zijn aangekomen bij Artis. Ze zijn afkomstig uit het Zuidelijke deel van Baskenland. De bomen worden geplant in het toekomstige jaguarverblijf. Samen zijn de olijfbomen ongeveer duizend jaar oud. Tot nu toe was de Heimans eik, met een geschatte leeftijd van 250 jaar, de oudste boom van Artis. Dat zijn nu deze drie olijfbomen.

Beeld Artis, Ronald van Weeren

Eind 2013 is begonnen aan de realisatie van het nieuwe jaguarverblijf. Het planten van de bomen is een mijlpaal in het voltooien van het nieuwe jaguarverblijf, dat in het najaar van 2015 opent. In het nieuwe verblijf worden rotsen, struiken en bomen geplaatst. De bomen zorgen voor een natuurlijke leefomgeving: de jaguars kunnen omhoog klimmen, zich terugtrekken en liggen op een plek waar ze overzicht hebben. De bomen bieden comfortabele ligtakken die sterk genoeg zijn om de dieren te dragen.

Groot en sterk
De drie olijfbomen zijn afkomstig uit Baskenland. Deze Spaanse provincie heeft een gematigd zeeklimaat, dit komt overeen met het Nederlandse klimaat. De bomen zijn zeer sterk. Ze zijn ongeveer 350 jaar oud en hebben extreme weersomstandigheden als vrieskou en droogte meegemaakt en overleefd. De bomen wegen ruim 3.500 kilo per stuk, de grootste olijfboom is 2,8 meter hoog en heeft een kroon van 7,5 meter. De bomen vormen een aanvulling op de unieke collectie bomen en planten van Artis.

Artis vernieuwt 
Natura Artis Magistra wil liefde en zorg voor de natuur stimuleren. Om deze rol nu en in de toekomst te kunnen blijven vervullen, is Artis bezig met grootschalige vernieuwingen. Hiermee wordt meer ruimte voor dieren en planten, voor educatie en voor erfgoed gecreëerd. Een nieuw verblijf voor de jaguars is altijd een belangrijk onderdeel geweest in het plan ‘Artis Vernieuwt’.