Home Kunst Duizenden mensen nemen kijkje in nieuwe AZC in Bijlmerbajes

Duizenden mensen nemen kijkje in nieuwe AZC in Bijlmerbajes

0

De voormalige Bijlmerbajes was een van de ruim zeventig asielzoekerscentra waar je tijdens een open dag kon zien waar en hoe vluchtelingen worden opgevangen. Maar liefst 2.500 mensen maakten van de gelegenheid gebruik om de Bijlmerbajes eens van binnen te zien en vooral ook hoe deze gebouwen geschikt zijn gemaakt als tijdelijk onderdak voor asielzoekers.

Beeld Hans Heitgeert

Op de open dag was een deel van de gebouwen te bekijken, maar dat was genoeg om een goede indruk te krijgen. Zoals verwacht verliep alles op rolletjes. Het afgelopen jaar werd er in het land veel over asielzoekers gesproken. De Bijlmerbajes was daarbij geen punt van discussie.

En nu was er de kans om zelf een oordeel te vormen over hun opvang. Daar werd uitgebreid gebruik van gemaakt. In verband met de brandveiligheid mochten er steeds maximaal 500 mensen tegelijk in het gebouw rondkijken. Soms was het dus even wachten op de volgende rondleiding.

Verbouwd en aangepast
De voormalige Bijlmerbajes is na vertrek van de laatste gedetineerden verbouwd en aangepast. In elk paviljoen van het AZC zijn eenpersoons- of tweepersoonsslaapkamers beschikbaar gemaakt, met in elk paviljoen twee keukens, twee woonkamers en sanitaire voorzieningen. De voormalige kantoorruimtes zijn geschikt gemaakt voor gezinnen.

Eigen naam bij de deur
Iedereen heeft een eigen sleutel, de gevangenis-controleluikjes in de celdeuren zijn weg. Er hangt een plaat met schoolbordverf waarop mensen hun naam schrijven. Buiten, aan de kant van het treinstation is de buitenmuur doorgebroken voor de hoofdingang van het AZC. De entree is door kunstenaars van Favela Painting kleurrijk beschilderd.

In een asielzoekerscentrum verblijven mensen die asiel hebben aangevraagd. Het asielzoekerscentrum aan de Wenckebachweg heeft capaciteit voor duizend mensen. Het azc opende op 8 augustus 2016 en sluit uiterlijk 1 januari 2018.