Home Duurzaam Duurzame bedrijvigheid in het KIT

Duurzame bedrijvigheid in het KIT

0

Het bruist volop in het monumentale gebouw van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) op de hoek Mauritskade en de Linnaeusstraat. Per dag zijn zo’n 600 mensen in de vele sfeervolle ruimtes van het gebouw op één of andere wijze bezig met duurzame internationale en interculturele samenwerking.

Door Arie van Tol | Beeld KIT

In café De Tropen spreek ik Sophie Uijterschout. Zij werkt als Community Manager en Marketing & Commmunicatie medewerkster voor KIT. Zij vertelt en leidt me vervolgens via trappen en gangen langs grote en kleine kantoorruimtes, langs zalen naar de enorme, prachtige marmeren hal. Duidelijk wordt dat het Tropenmuseum – voor het culturele publiek de meest bekende huurder van het pand – slechts een onderdeel is van de vele activiteiten die gevestigde en jonge, innovatieve ondernemers hier ontplooien.

Roer om
Het KIT Royal Tropical Institute was voorheen de enige organisatie werkzaam in het pand: met veel geld uit particuliere fondsen, maar vooral ook van de overheid werd geïnvesteerd in de studie van de Tropen. Na flinke bezuinigingen moest het roer om: exploitatie kon niet langer door het KIT alleen gedragen worden, verhuur was noodzakelijk. Sophie: ‘Het Tropenmuseum en de Impact Hub zijn nu onze grootste huurders.’

Sociaal ondernemers
Impact Hub Amsterdam biedt sociaal ondernemers werkplekken, kantoorfaciliteiten, vergaderruimtes, evenementen, programma’s en een wereldwijd netwerk. Dat sluit naadloos aan bij de activiteiten van KIT zelf. Behalve de grote huurders zijn er nog zo’n veertig  kleinere bedrijven die ruimte huren in het pand: allemaal duurzaam en gericht op samenwerking,’ legt ze verder uit. ‘Een overzicht van alle activiteiten en organisaties is op dit moment in ontwikkeling en zal over enkele maanden terug te vinden zijn op de website: www.kit.nl,’ belooft Sophie.

Kennis
Het KIT heeft een viertal kennisafdelingen. Op de website zijn ze terug te vinden. De benamingen maken ten overvloede duidelijk dat Engels de voertaal is en er vele nationaliteiten samenkomen in het gebouw.

De afdeling Sustainable Economic Development is gespecialiseerd in duurzame en inclusieve ontwikkeling en armoedebestrijding. Met praktijkgericht onderzoek, advies op maat en training worden bedrijven ondersteund die hun economische activiteiten efficiënter en duurzamer willen maken, mede gericht op het verbeteren van het inkomen van de meest kwetsbare bevolkingsgroepen. Een specifieke adviesgroep is er rond vrouwenrechten en hun betekenis in economische ontwikkeling in LMIC (Lower & Middle-Income Countries): KIT Gender. KIT Health verbetert de toegang tot en de gezondheidszorgsystemen zelf in ontwikkelingslanden. Naast consultancy diensten aan bijvoorbeeld overheidsinstanties over de hele wereld biedt de unit opleidingen en cursussen op het gebied van internationale gezondheidszorg. De gespecialiseerde opleiding voor Tropengeneeskunde wordt samen met de Vrije Universiteit verzorgd. Dan is er tenslotte KIT Intercultural Professionals (IP), een advies- en trainingsunit. Doel van advies en training aan individuen en (management)teams is het optimaliseren van de (zakelijke) communicatie tussen de verschillende culturen.

Congressen
Met de diverse zalen – sterk variërend in grootte, met als blikvangers de theaterzaal met 450 stoelen, de enorme marmeren hal en een sprookjesachtige binnentuin – is KIT zeer geschikt voor congressen, vergaderingen, trouwerijen en evenementen. De bijzondere historische locatie is uniek, net als het imposante decor. Bovendien is er het Amsterdam Tropen Hotel – een losstaand gebouw, maar wel behorend bij het KIT – waar men kan overnachten bij meerdaagse congressen.

Buurtfunctie Café de Tropen
Café De Tropen heeft wat Sophie betreft een duidelijke buurtfunctie. ‘De toegankelijkheid is nu verre van optimaal, maar daar gaat binnenkort verandering in gebracht worden. Evengoed weten velen bij mooi weer ons terras wel te vinden, want het is een heerlijk zonnige plek met schitterend uitzicht over het groene Oosterpark.’

‘Met de nieuwe en uitgebreide muzikale avondprogrammering creëren we in De Tropen naast een fijn café ook een compleet nieuwe uitgaansplek in Amsterdam Oost. Van hiphop tot soul en van house tot singer-songwriters, muziek uit alle hoeken van de wereld komt aan bod, geheel passend bij het karakter van de rest van KIT. Natuurlijk is het ook de bedoeling dat er ’s avonds weer volop gedineerd wordt.’ Sophie is enthousiast en optimistisch. ‘Er is een goed en samenhangend concept, dat ook nog eens een duurzame functie heeft. Wist je dat de winst die gemaakt wordt in het restaurant, hotel en tijdens de evenementen gebruikt wordt om de projecten en doelstellingen van KIT te ondersteunen? Drink je een kopje koffie in het restaurant dan draag je automatisch bij aan de impact die KIT wereldwijd maakt. Hoe mooi is dat?!’