Home Lezen en schrijven Een avond over Elena Ferrante in de Uilenburgersjoel

Een avond over Elena Ferrante in de Uilenburgersjoel

0

Elena Ferrante is overal: iedereen leest haar, de vertaling van het laatste deel van de verslavende reeks de Napolitaanse romans is uit en haar identiteit is (waarschijnlijk) bekend. Genoeg redenen om aandacht te besteden aan de grootsheid van deze schrijver en haar reeks. Daarom: 10 november, Elena Ferrante-avond in de Uilenburgersjoel. Sprekers: Katja de Bruin (eindredacteur VPRO Boeken), Marte Kaan (schrijver), Linda Franke (onderzoeker) en Gert Hage (schrijver en Napelskenner).

Op deze Ferrante-avond gaat Katja de Bruin, eindredacteur van VPRO Boeken en ontdekker van Ferrante in Nederland in gesprek met Marte Kaan, schrijver en Ferrante-enthousiasteling. Linda Franke doet voor haar master Italiaans onderzoek naar de Napolitaanse romans en Ferrante en vertelt hierover vanuit wetenschappelijk perspectief. Gert Hage neemt ons mee Napels in. Hij schreef Napels. Een duivels paradijs en weet dan ook alles van de stad en kent ‘de wijk’ van Lila en Lenù goed.

De eerste delen van de Napolitaanse romans: De geniale vriendin, De nieuwe achternaam en Wie vlucht en wie blijft hielden al vele lezers aan de bladzijden gekluisterd. In Het verhaal van het verloren kind komen we eindelijk te weten hoe het afloopt met Elena ‘Lenu?’ Greco en Rafaella ‘Lila’ Cerullo. De vriendinnen groeien kort na WOII op in Napels, in een achterstandswijk. Een web van onderdrukking, religie, armoede, ongelijkheid, wederzijdse afhankelijkheid en Camorra. De boeken ademen Napolitaans melodrama en wekken fascinatie voor deze on-Europese stad. Met het opgroeien wordt ook de wereld van de meisjes groter en treedt naast o.a. liefde, verraad en ontwikkeling ook de rest van Italië de romans binnen, met name de heftige Italiaanse politiek van de jaren zestig en zeventig, met haar communisten en fascisten.

Naast heerlijk om te lezen, zijn dit ook bildungsromans: persoonlijke ontwikkeling en onderwijs spelen een grote rol. Er wordt voortdurend bevraagd wat ‘vooruitgang’ is en in hoeverre afkomst en herkomst (Napels) je definiëren. Maar al Ferrantes romans – die niet onderdoen voor de reeks – kennen één duidelijk thema. Te weten: vrouwen. Al haar boeken hebben een uitgesproken vrouwelijk perspectief. Duidelijk wordt hoe vrouw-zijn een toekomst kan beknotten of verpesten, maar ook de kracht van vrouwen om daar tegenin te gaan en ruimte op te eisen in een mannenwereld.

Elena Ferrante in de Uilenburgersjoel is de eerste aflevering van ‘Mariekes boekenlab’: literaire avonden waar literatuur vanuit verrassende invalshoeken gekoppeld wordt aan relevante thema’s.

10 november, Uilenburgersjoel, Nieuwe Uilenburgerstraat 91, aanvang 20.00 uur, 19.45 uur inloop. Borrel na afloop.

Toegang €12,50, bestel  kaarten