Home Eten&Drinken De grootste brouwerij van Nederland is terug in Poesiat & Kater

De grootste brouwerij van Nederland is terug in Poesiat & Kater

0

Onder toeziend oog van honderden aanwezigen verrichtte Wethouder Laurens Ivens de officiële openingshandeling van brouwerij en proeflokaal Poesiat & Kater in het voormalige dierenasiel aan de Polderweg. Hij onthulde de portretten van Bart Poesiat en Klaas Kater. Theatermaker Kasper Tarenskeen kreeg het ondertussen voor elkaar om met alle aanwezigen de Van Vollenhoven’s Stout Mars (uit 1891) te zingen.

Poesiat & Kater is de opvolger van wat ooit de grootste brouwerij van ons land was: Van Vollenhoven’s bierbrouwerij ‘De Gekroonde Valk’. Poesiat & Kater is gevestigd in een laat 19e eeuws pand op de Polderweg in Oostpoort met 160 zitplaatsen binnen, een brouwerij in huis en een groot terras.

De Gekroonde Valk
De van Vollenhoven brouwerij stond sinds 1733 aan de Hoogte Kadijk in Amsterdam, onder de naam ‘De Gekroonde Valk’. In 1791 werd de bierbrouwerij vernoemd naar de nieuwe eigenaar Jan Messchert van Vollenhoven. Zij exporteerde bier over de hele wereld en was rond 1900 de grootste brouwerij van Nederland. In 1949 werd de brouwerij gesloten. Met het openen van Poesiat & Kater wordt de geschiedenis van deze bijzondere Amsterdamse brouwerij voortgezet.

Werklieden van de brouwerij
De nieuwe brouwerij is vernoemd naar meester-timmerman Bart Poesiat en meester-metselaar Klaas Kater. Zij waren ‘werklieden’ van de Van Vollenhoven brouwerij, die eind 19de eeuw een belangrijke rol speelden in de verbetering van de werk- en woonomstandigheden van arbeiders in ons land.

Historisch en eigentijds
In het proeflokaal van Poesiat & Kater worden zowel historische Hollandse Van Vollenhoven bieren, als eigentijdse Poesiat & Kater bieren geschonken. De bieren van Poesiat & Kater zijn eigentijdse bieren en specials, vaak gebrouwen in kleine oplage. Naast eigen gebrouwen bieren kun je ook ook eten in het  proeflokaal. De keuken is dagelijks geopend voor lunch, borrel en diner.