Home BoekvandeWeek Een boek om twee keer te lezen

Een boek om twee keer te lezen

0

In Linnaeus Boekhandel sloten we de meteorologische zomer af met de presentatie van Winter in Amerika, het elfde boek van Rob van Essen. Het was een mooie nazomerdag en ik was blij dat we het boek van Rob ten doop hielden en niet de memoires van Benjamin Winter. Benjamin Winter, het ‘grote, blonde seksbeest’, de laatst overgeblevene van de Grote Vier, die ooit furore zou gaan maken in Amerika.

Ja, u raadt het al: Winter in Amerika gaat over het boekenvak, over een schrijver, zijn uitgeverij, en vooral over de hoofdredacteur die aan de aftakelende sterauteur zijn memoires moet ontfutselen om zo de uitgeverij van de ondergang te redden. Een roman over het vak: levensgevaarlijk terrein – dit soort boeken verzandt al snel in vileine navelstaarderij en binnenvetterige onderonsjes waar je je als lezer die niet toevallig tot over de oren in het vak zit al snel buitengesloten voelt.

Gelukkig is Winter in Amerika geschreven door Rob van Essen, een van de beste schrijvers die we hebben. Zo. Ik heb het gezegd.

Van Essen weet hoe hij een verhaal moet schrijven (hij won niet voor niets de J.M.A. Biesheuvelprijs voor zijn verhalenbundel Hier wonen ook mensen). Hij doseert, schakelt, laat het verhaal kantelen, zijn personages de controle verliezen, hij grijpt in en laat op tijd de teugels vieren. Dat laatste geldt ook hemzelf: waar hij vaak bedachtzaam en wat melancholiek overkomt, lijkt hij zich hier te hebben uitgeleefd in het verzinnen van boektitels, het bedenken van marketingplannetjes en het fantaseren van Katja over hoe ze haar boekwinkel zou noemen die ze het liefst zou beginnen.

Je zou het een sleutelroman kunnen noemen, maar er is geen sleutel die past. In het begin probeerde ik nog de code te kraken, al snel liet ik het los. (Grappig genoeg bleek het jeugdidool van hoofdredacteur Katja Ouwehand, Irmgard Smits van de Wittenravenpockets (Blijf lachen Irmgard en Irmgard schrijft door!), waarvan ik dacht: hoe verzín je het! wél weer echt te bestaan.)

Winter in Amerika is een boek om twee keer te lezen: één keer snel om te smullen van de intriges en je te verkneukelen om alle geestige scènes, en dan nog een keer langzaam, om de fijnzinnigheid en de precieze stijl vol tot hun recht te laten komen. Twee keer kopen mag ook.

_____

Winter in Amerika is geschreven door Rob van Essen
is uitgegeven door Atlas Contact
Edith Vroon is boekverkoper bij Linnaeus Boekhandel, Middenweg 29