Home Overzicht Een boekje open over de dood op zondag

Een boekje open over de dood op zondag

0

Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover start in samenwerking met de Linnaeus Boekhandel een serie lezingen op de zondagochtend. Het doel is om schrijvers en publiek met elkaar in contact te brengen rond het veelzijdige thema de dood. Mieke Kerkhof (what’s in a name?) trapt af op zondag 16 september.

Tekst Anna ten Bruggencate, Museum Tot Zover | Cover Uitgeverij Nieuw Amsterdam

Er zijn twee zekerheden in het leven: de geboorte en de dood. Is de eerste meestal een blijde gebeurtenis, de tweede is een spelbreker en wordt door velen gevreesd. ‘Het beest in de bek kijken blijkt de beste remedie, maar kijken door de bril van anderen helpt ook,’ aldus Kerkhof. En zo valt er ineens iets te (glim)lachen. Vreugde en verdriet zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. ‘Humor is een wapen, een geweldig middel om je staande te houden; zeker na een groot verlies.’

Speciale antenne
Tijdens een kop koffie en een plak cake voor het publiek, vertelt Mieke Kerkhof op 16 september over haar boek ‘Klaar is Kees’. In ultrakorte verhalen wordt daarin het onvermijdelijke levenseinde beschreven.

Mieke Kerkhof is sinds 1998 een bevlogen gynaecoloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis  in ’s-Hertogenbosch. In haar vak heeft ze vooral te maken met het begin van het leven, maar soms ook met een vroeg einde. Naast dokter is ze schrijver van columns en korte anekdotes, bijvoorbeeld van vele ‘Ikjes’ in de NRC. Eerder publiceerde ze ‘Even Ontspannen Mevrouw…’, een boek over haar belevenissen in de verloskamer. Kerkhof heeft een speciale antenne voor de alledaagsheid en ziet haar spreekkamer als een tuin vol mogelijkheden’.

Dood niet eng
Museum Tot Zover belicht – in samenspraak met partners en publiek – de esthetische, culturele en historische waarden van het Nederlands funerair erfgoed, met het doel meer inzicht te krijgen in hoe wij omgaan met sterfelijkheid. De koffie- en cakelezingen voegen daar een activiteit aan toe. Publiek en schrijvers gaan met elkaar in gesprek over een thema dat nog vaak in de taboesfeer verkeert. ‘Klaar is Kees’ past hier goed bij want Mieke Kerkhofs insteek bij het schrijven was om de dood uit het verdomhoekje te halen.

De Linnaeus Boekhandel op de Middenweg organiseert – naast de verkoop van boeken – regelmatig lezingen en andere boekgerelateerde activiteiten. De boeken die tijdens de lezingen centraal staan, worden in de boekhandel verkocht.

Aanmelden
De Koffie en cakelezingen vinden plaats op zondagochtend van 11.00 tot 12.00 uur in Café Roosenburgh bij Museum Tot Zover aan de Kruislaan 124, achter de ingang van De Nieuwe Ooster naar rechts. Deelname is gratis.
Aanmelden voor de lezing op 16 september kan via [email protected] o.v.v. ‘koffie en cakelezing 16 september’ of telefonisch 020 694 0482.