Home Overzicht Een burgerinitiatief: Gastvrij Oost

Een burgerinitiatief: Gastvrij Oost

0

Vorig jaar september kwamen wij, hier in Amsterdam Oost, voor het eerst bij elkaar en ontstond het initiatief Gastvrij Oost. Het is een organisatie van burgers die het belangrijk vinden om een lokaal antwoord te geven op de vluchtelingenproblematiek waarmee Nederland te maken heeft.

Door Isabel Sol

Wij willen mensen met een vluchtachtergrond en buurtbewoners in contact brengen met elkaar omdat juist in deze ontmoetingen de kracht van onze samenleving ligt. Het is belangrijk voor vluchtelingen die in Nederland hun leven willen opbouwen en snel willen integreren, om midden in de buurt te wonen en niet naast de Nederlandse samenleving.

Ons grootste project, HOOST, geeft aan hoe goed het kleinschalig wonen in de buurt werkt. Sinds eind februari woont er aan de Mauritskade een groep van 30 mensen, gezinnen, vrouwen en mannen, die samen voor hun huishouden zorgen met steun van de buurt. Vorige week hebben de kinderen al hun eerste schooldag gehad! Zonder alle hulp van buiten had Gastvrij Oost dit niet kunnen waarmaken.

Dialoog
Naast kleinschalig wonen vinden wij het ook belangrijk om ontmoetingsplaatsen in Oost te organiseren waar mensen samenkomen om ideeën uit te wisselen. Zo is de eerste ontmoetingsplek ontstaan op de Danie Theronstraat 2 in de Transvaalbuurt. Langzaam groeit deze plek uit tot een publieke ruimte waar buurtbewoners en de bewoners van onder andere HOOST Mauritskade samen komen. Dit proberen wij te stimuleren door onder andere het initiatief genaamd ‘Dialoog’. Afgelopen november organiseerden wij dit evenement voor het eerst, waarin het gesprek met de buurt centraal staat. Tijdens deze Dialoog praatten zo’n 100 mensen met elkaar over vragen als wat het betekent om vluchtelingen op te vangen, om gastvrij te zijn en om een veilige have te vinden of aan te bieden. Wij willen graag nog meer van dit soort bijzondere ontmoetingen organiseren waarbij we jullie graag uitnodigen!

Activiteiten, scholing en werk
We willen ook dat onze panden behalve een plaats om te wonen een plek zijn om te leren en ervaring op te doen. Wij zijn bijvoorbeeld al ontzettend trots op de Nederlandse lessen die drie maal per week gegeven worden op de Danie Theronstraat door fantastische vrijwilligers. Elke maandag, dinsdag en donderdag komen hier groepen van drie verschillende niveaus samen en werken ijverig aan hun Nederlands.

Kortom Gastvrij Oost staat voor een actief netwerk en een groeiende band tussen Amsterdammers en vluchtelingen. Wij zien hoe belangrijk interactie tussen vluchtelingen en buurtbewoners is om integratie en positieve samenwerking te bevorderen. Daarnaast leggen wij de nadruk op het zelfbeschikkingsrecht en de kracht van de lokale bevolking.

Om de opvang mogelijk te blijven maken zoeken we nog financiële bijdragen. We hopen op jullie te kunnen rekenen! Vorige maand zijn we met een crowdfundingactie begonnen via www.voorjebuurt.nl/campaigns/hoost/. We zijn ontzettend blij met alle donaties! Ben je geïnteresseerd, houd dan ook onze Facebook pagina en website in de gaten voor alle laatste ontwikkelingen.  We zien jullie reacties, ideeën en hulp graag tegemoet!

gastvrijoost.amsterdam | Facebook Gastvrij Oost