Home Kunst Een internethit in Rusland. Wachten, wachten, wachten….

Een internethit in Rusland. Wachten, wachten, wachten….

0

Een lichaam met een schildpadhoofd, een rechtop staande vrouw met armen die de grond raken, een slak met vleugeltjes: de beelden van Margriet van Breevoort laten zich gemakkelijk omschrijven. Iets gebeurt, maar wat precies? Ze maakt beelden met zowel menselijke als dierlijke eigenschappen. In Etalagegalerie Inkijk in de hal van metrostation Weesperplein is een beeld van haar te zien: een combinatie van een zeekoe en een larve.

Wachten…
De expositie heet ‘The Waiting’ en dat is precies wat het beeld uitdrukt. Wachten, we doen het allemaal wel eens. De figuur zit lijdzaam, gelaten op een stoel en wacht. Op wat eigenlijk? De dokter? Wordt ze gelukkiger als er iemand naast haar komt zitten?

In de wachtkamer
Het beeld is een volle nicht van Homunculus Loxodontus. Met dat beeld won ze de publieksprijs van de stichting Beelden in Leiden in 2016. Het is aangekocht door het Leids Universitair Medisch Centrum. In de wachtkamer van het Willem Alexander Kinderziekenhuis heeft ze haar definitieve plek gevonden.

Homp vlees
Margriet liet zich inspireren door de wachtende mensen die ze in het ziekenhuis zag. De vorm is een knipoog naar de biomedische wetenschap. ‘Het beeld is letterlijk en homp vlees. Het is een gedrochtelijk product van de biotechnologie. Tegelijkertijd roept het een soort genegenheid op, het heeft iets aandoenlijks.’

Overal in Rusland
Een Russische medewerkster van het ziekenhuis plaatste een foto van het beeld op een website. Onder de naam Zhdun (de wachter) is het viral gegaan. Het beeld duikt op in beroemde Russische schilderijen, in wachtkamers, zelfs in een filmpje van president Poetin die ongeduldig op president Erdogan wacht duikt het beeld op. De Moskouse metro gebruikt haar beeld als er een vertraging bekend gemaakt moet worden. Er zijn emoji’s. Een Russische fabrikant wil knuffels van haar beeld maken. Russen boeken een vakantie naar Nederland, speciaal om het beeld te komen bekijken.

Droom van kunstenaar
De grote aandacht overviel Margriet. De medewerkster voelde zich bezwaard door alle aandacht die Margriet zo plotseling kreeg. Zoals Margriet in AD zegt: ‘Dit is de droom van iedere kunstenaar.’ Ze heeft mensen ingeschakeld die haar helpen bij het zakelijke gedeelte. Foto’s van de The Waiting die ze op haar VK-account (een soort instagram) plaatste, werden binnen 48 uur meer dan 20.000 keer bekeken. De eerste Russen op station Weesperplein zijn al gesignaleerd.

The Waiting is tot 30 juni te zien in Etalagegalerie Inkijk in de hal van metrostation Weesperplein.