Home BoekvandeWeek ‘Een natuurtalent’ van Ross Raisin

‘Een natuurtalent’ van Ross Raisin

0

5 Als jongetje bezocht de Britse schrijver Ross Raisin met zijn vader menig voetbalwedstrijd van zijn favoriete club Bradford City. Ook nu nog is hij goed op de hoogte van het reilen en zeilen van zijn club. Hij is een groot voetballiefhebber. Zijn kennis over voetbal kwam goed van pas bij het schrijven van dit boek. Ook al is dat niet op de manier die je misschien zou verwachten.

De verborgen voetbalwereld

In Een natuurtalent wordt de negentienjarige Tom opgeleid bij een Premier League club. Hij wordt gezien als een grote belofte. Toch belandt hij bij een kleine club in een stadje waar hij nog nooit van heeft gehoord. De eerste maanden verblijft hij noodgedwongen in een hotel om daarna bij een gastgezin geplaatst te worden. Hij doet zijn uiterste best om zich in de kijker te spelen, maar helaas biedt dit geen garanties. We volgen Tom op zijn zoektocht naar erkenning. Een onverwachte ontmoeting maakt deze zoektocht er niet makkelijker op en dwingt Tom om keuzes te maken die van grote invloed zijn op de loop van zijn carrière.

Ross Raisin biedt een kijkje achter de schermen bij de clubs uit het betaald voetbal, zowel de grote als de kleine. En wat je daar te zien krijgt, komt niet overeen met het beeld dat de meeste mensen van profvoetbal hebben. Hij sprak off the record met spelers, managers en trainers en kreeg verhalen te horen die meestal buiten de media gehouden worden.

Hij maakt de eenzaamheid en onzekerheid die bij het leven van profvoetballer horen, invoelbaar. Wat als je gedrag afwijkt van de norm? Is er dan nog wel plek voor je binnen de machocultuur die vaak heerst binnen het (betaald) voetbal? Ik zou dit niet per se een boek over voetbal willen noemen, maar eerder een boek over identiteit en iemands plek binnen het geheel.

_____

Een natuurtalent is geschreven door Ross Raisin
vertaald door Dennis Keesmaat
en uitgegeven door De Bezige Bij
Sharon Perlee
is boekverkoper bij Java Bookshop Javastraat 145

Vorig artikelLokale websites besteden wél aandacht aan stadsdeelpolitiek
Volgend artikelLive restauratie van gigantische bisjpalen meemaken in Tropenmuseum