Home Overzicht ‘Een plaatje en een praatje’ van het Danspaleis krijgt € 28.000

‘Een plaatje en een praatje’ van het Danspaleis krijgt € 28.000

0

Een Praatje en een Plaatje is een nieuwe laagdrempelige wijkformule waarin actieve buurtbewoners op bezoek gaan bij kwetsbare ouderen in de buurt. Met een boodschappenkarretje, met daarin een ouderwets platenspelertje en een platenkoffertje met verschillende singeltjes met ‘muziek van toen’, gaat de buurtbewoner op bezoek. Tijdens de gesprekken die worden gevoerd, is muziek het thema dat zorgt voor contact en verbinding. Er vinden meerdere gesprekken per jaar plaats om het contact tussen ouderen en buurtbewoners te versterken!

Beeld Hans Heigeert

Dit nieuwe project, waarvoor het Oranje Fonds € 28.000 beschikbaar heeft gesteld,  is een initiatief van Stichting het Danspaleis. Het is een jaar geleden van start  gegaan en daarmee zijn zo’n honderd eenzame ouderen bezocht door vijftig vrijwilligers van zorgcentra in onder meer Amsterdam-Oost. De buurtbewoners houden naast de bezoeken contact met de ouderen middels (verjaardags)kaarten, en nemen de ouderen mee naar een Danspaleis-editie in de buurt.

Danspaleis populair
Het Danspaleis is een theatraal mini-evenement dat wordt aangeboden aan zorgcentra, festivals, evenementen en bedrijven die met ouderen een feest willen vieren. Dit mini-evenement met een bevlogen PD (plaatjesdraaier), rijdend discomeubel, glimmende dansvloer, feestelijk decor en dansende gastvrouwen en -heren geïnspireerd op de jaren ’40 en ’50. De dansruimte wordt omgetoverd tot balzaal, jassen worden aangenomen, rollators geparkeerd en de advocaatjes en hapjes gaan rond. Muziek is hierin het middel om ouderen te raken, te bewegen en te betrekken.

Alle jaren tellen
Een Praatje en een Plaatje past perfect binnen het programma ‘Alle Jaren Tellen’ van het Oranje Fonds, dat als uitgangspunt heeft het vergroten van de sociale banden van ouderen, waarbij wordt gezocht naar initiatieven die activiteiten organiseren met meerdere ontmoetingen tussen dezelfde mensen.