Home Overzicht Een praatje terwijl uw stekker wordt gemaakt

Een praatje terwijl uw stekker wordt gemaakt

0

Dingen hoeven niet klakkeloos weggegooid te worden. Het Repair Café Amsterdam Oost herstelt gratis uw spullen in de Meevaart aan de Balistraat. Dat kan op de eerste, tweede en derde woensdag van de maand en op elke laatste zaterdag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur.

Als ik op een al wat koudere woensdagmiddag in november door de automatische deuren van de Meevaart ben gegaan is het overduidelijk dat ik in het Repair Café ben beland. Achter een lange tafel met gereedschappen en laptops zitten een aantal vrijwilligers. Aan een aparte tafel zit een collega achter een naaimachine en verstelt een spijkerbroek.

De klanten zitten tegenover de herstellers, en worden geacht aanwezig te blijven tijdens de reparatie. ‘Dat is vaak handig bij de reparatie, dan kan de klant het probleem wat nader verduidelijken. Bovendien willen we met het café de sociale contacten in de buurt bevorderen.’ Aan het woord is Jan Braak, al jaren vrijwilliger bij het Repair Café. Hij heeft net een koptelefoon onder handen gehad, op zoek naar waardoor ie het niet meer doet. De vrouw van de koptelefoon is hier eerder geweest, is enthousiast over deze plek. Na een grondige inspectie kan Jan wel concluderen waar het aan ligt dat het apparaat het niet meer doet, maar helaas kan hij hem niet repareren. Er moet een bepaald snoertje worden gekocht.

Contact met de klant
Met van alles komen ze op woensdagmiddag bij de Meevaart in de Balistraat. Van koffiezetapparaten tot stofzuigers, van mobieltjes tot kleren, van mixer tot radio. De mannen achter de tafel hebben zo hun eigen specialisme. En natuurlijk is de man achter de naaimachine de expert van de kledingreparatie.

.

De meeste vrijwilligers zijn er al langere tijd. Ze vinden het mooi om hun kennis en vaardigheden in te zetten bij reparatiewerk, maar ook de aangename sfeer in het team en in het contact met klanten maakt het vrijwilligerswerk meer dan de moeite waard. Dat er dan ook nog een essentiële bijdrage aan duurzaamheid wordt geleverd is helemaal geweldig.

Milieu
Het aantal klanten dat aanklopt wisselt sterk. Soms is het erg ustig, soms valt iedereen tegelijk binnen. ‘Maar gemiddeld genomen mag het toch wel wat drukker, er moeten in de buurt meer bewoners verleid worden hun kapotte apparaat hier te brengen in plaats van het weg te gooien en een nieuw ding te kopen.’ Jan Braak wordt bijgevallen door Kim Zuiver: ‘We mogen dan wel een naam hebben inmiddels, er kunnen nog veel meer mensen gebruik van ons maken en zo een beetje bijdragen aan een beter milieu.’

Kim Zuiver is al vanaf het begin betrokken bij Repair Café. Ze was er bij toen initiatiefnemer Martine Postma in 2010 haar idee vastlegde met de Stichting Repair Café. In Oost was ze betrokken bij de eerste vestiging. Nu is ze al weer jaren de regelaar bij het Repair Café in de Meevaart.

Tegen de wegwerpsamenleving
Het concept Repair Café heeft inmiddels een wereldwijde vlucht genomen. In Nederland zijn er enkele honderden reparatieplekken. In Europa zijn het er zo ongeveer 1500 en ook in andere werelddelen zijn er op in totaal zo’n 150 plekken Repair Café’s gestart.

De feitelijke reparatie is mooi, maar wellicht nog belangrijker in de huidige ‘wegwerpsamenleving’ is de boodschap dat dingen niet klakkeloos weggegooid hoeven te worden, niet weggegooid mogen worden. Herstellen en laten herstellen is het devies, zuiniger zijn. Kom op woensdagmiddag met uw kapotte spullen naar de Meevaart.

Info [email protected]