Home Eten&Drinken Eens in de zes weken borrelt en bruist het in de keuken

Eens in de zes weken borrelt en bruist het in de keuken

0

Robert van Lil (47) werkt fulltime als geoloog bij een maritiem archeologisch onderzoeksbureau in Amsterdam Noord, daarnaast maakt hij als zelfstandig brouwer de speciaalbieren Zeeburg Tripel en Zeeburg Dubbelbock. Hij woont met zijn vrouw Louise en hun dochters Sophia en Julia in de Dapperbuurt.

Tekst Hella de Groot | Beeld Dineke Rizzoli

De keuken in huize Van Lil oogt op een doordeweekse dag als een vreedzaam hoekje, maar eens in de zes weken borrelt en bruist het: dan is dit het domein waar Robert naar hartenlust experimenteert met de bieringrediënten mout, hop, water en gist. Het resultaat van de meest recente brouwsessie staat in een hoek van de woonkamer in de tank met bovengistend bier (een Engelse ‘Pale Ale’). Daarnaast laat hij zijn twee speciaalbieren, de Zeeburg Tripel en Dubbelbock, naar eigen recept brouwen in België. Robert levert de bieren vanuit zijn opslag in Amsterdam West persoonlijk af bij vaste afnemers in Amsterdam Oost en in de rest van de stad.

Is Oost een buurt voor bier?
O, zeker! Brouwerij ’t IJ was één van eerste brouwerijen van Amsterdam die speciaalbier maakte. De Ruyschkamer heeft veel verschillende soorten bier op het fust en zelf lever ik aan veel cafés in Oost: de Biertuin, Roest, Smokin’ Barrels, Walter’s en sinds kort ook het Badhuys in de Javastraat. Afleveren doe ik zelf, net als de administratie. Daarom kan ik alleen heel geleidelijk groeien. Ik zit nu, na vijf jaar brouwen, op een omslagpunt. Ik zou er meer tijd in willen steken dan die twintig uur per week maar ik heb er ook nog een gewone baan naast.

Wat is het leukste van bier maken?
Het experimenteren met alle elementen waar bier uit bestaat en daarin een balans vinden. Ik heb hier net Weitzenbier (Duits tarwebier) gemaakt en ik denk dat ie bijna helemaal is zoals ik ‘m hebben wil, al weet ik dat pas als de gisting klaar is. De gist is doorslaggevend. Die koop ik met de hop bij een winkel in Almere. Als ik 10 liter bier wil maken, heb ik 2 tot 3 kilo mout nodig. Alles wat je nodig hebt voor 10 liter past in een boodschappentas.

Je staat met je bier ook op festivals
Ja, meestal buiten Oost. We, mijn vrouw en ik, staan soms in De Hallen, daar komt een prettig, geïnteresseerd publiek op af. Ook erg leuk was het in Paradiso, op de Indiestad Bierproeverij,  een verzameling van kleinschalige bierbrouwerijen. Aardig verkocht en er was een bierbingo met ongelooflijk melige prijzen. Naarmate de avond vorderde werd ’t steeds gezelliger en de prijzen nog lulliger. We staan ook op landelijke bierfestivals om mensen buiten de stad kennis te laten maken met ons bier en we ontmoeten dan andere brouwers . Tijdens de feestdagen in december was ons bier te koop in een pop up store op de Middenweg van MIK in Oost.

Kom je nog aan je ontspanning toe?
Bier brouwen ís voor mij ontspanning. Maar we doen ook leuke dingen met de kinderen hoor. Als ik mijn dochters naar atletiek breng in Watergraafsmeer rijd ik even door naar Betondorp. Aan de ene kant hoor je de auto’s over de snelweg razen, aan de andere kant hoor je alleen de vogeltjes fluiten.

www.brouwerijzeeburg.nl