Home Eten&Drinken Eerherstel voor oudste kennis over voeding

Eerherstel voor oudste kennis over voeding

0

Buurtgenoot Daan de Wit is onderzoeksjournalist en werkt voor televisie en andere media. Hij wilde een onafhankelijk, journalistiek boek lezen over gezond eten. Maar dat boek bestond nogniet, daarom heeft hij het zelf geschreven. Boer Jan Dirk van de Voort uit Lunteren ontving het eerste exemplaar in eetwinkel Thull’s in de Pretoriusstraat.

Door Daan van Pagée | Beeld Dineke Rizzoli

Nog voor je het openslaat is het boek Weet wat je eet al een feestje, want op het omslag is onze hersenpan te herkennen in een karbonade, rode pepers, broccoli, een ei, noten, knoflook, vis, spinazie, avocado en koffiebonen. De prefrontale cortex bestaat geheel uit gemberwortel.

Toen ik het boek doorbladerde, viel mijn oog op een idyllische foto van grazende koeien met hoorns in een weide vol paardenbloemen. Boer Van de Voort is een biologische agrariër en stelt in De Wits boek dat gepasteuriseerde melk uit de supermarkt een ‘dode stof’ is. Het is geraffineerde melk, afkomstig van geraffineerde koeien. Hoe zit het precies met die meerwaarde van pure, ongeraffineerde voeding? Tijd voor een interview met Daan de Wit. Locatie: het Maxwell Café aan het Beukenplein.

Is het beeld van grazende koeien met hoorns in een weide vol paardenbloemen nog wel realistisch?
‘Het lijkt een idylle geworden, maar het is nog wel degelijk realiteit in de biologische landbouw. En de producten van die landbouw zijn ook niet ver weg. De Remeker-kaas van Van de Voort ligt bij Eriks Delicatessen aan ditzelfde Beukenplein. En ongeraffineerde melk bestel ik via www.hofwebwinkel.nl, waar je allerlei biologische producten rechtstreeks van de boer kunt kopen. Van de Voort is een boer die in de praktijk laat zien wat de wetenschappers in theorie beschrijven. Wil je een hoogwaardig natuurlijk eindproduct, dan doet de hele keten mee: rijk bodemleven, geen antibiotica, natuurlijke diervoeding in plaats van krachtvoer, en niet te vergeten de hoorns: die gebruiken koeien voor de enzymen tijdens het herkauwen, waarbij de hoorns voelbaar warm worden.’

‘Mensen geven relatief weinig geld uit aan voeding. Het is een cliché, maar je bent wat je eet. We mogen best meer aandacht besteden aan ons eten, want voor je het weet stap je niet binnen bij Eriks Delicatessen, maar lig je in het OLVG een paar honderd meter verderop. Dus wanneer jij besluit om slordig met jezelf om te gaan, dan zit er een winstpercentage aan voor de fabrikant, terwijl de rekening uiteindelijk belandt bij de belastingbetaler in de vorm van ziektekosten.’